Με ηχηρό «παρών» χθες, η Γαλλία έδωσε ένα διπλό μήνυμα κατά του σκοταδισμού: στο Μέγαρο Απομάχων τίμησε τον Ανό Μπελτράμ, τον αστυνομικό που θυσίασε τη ζωή του για να σώσει τη ζωή μιας ομήρου από το όπλο ενός φανατικού ισλαμιστή. Και λίγες ώρες αργότερα διαδήλωσε στη μνήμη της Μιρέιγ Νολ, της 85χρονης γυναίκας που δολοφονήθηκε επειδή ήταν Εβραία.

Στους δυο αυτούς θανάτους που προκλήθηκαν απ’ το μίσος αναφέρθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν αποτίνοντας τον δικό του φόρο τιμής στον «έντιμο, φωτισμένο και γενναίο» αστυνομικό. Ο Μπελτράν ενσαρκώνει το «γαλλικό πνεύμα αντίστασης» είπε ο γάλλος πρόεδρος. «Ανήκει στη χορεία των γενναιότερων από τους ήρωες που τιμάμε, η μνήμη του θα ζήσει, το παράδειγμά του θα μείνει, το υπόσχομαι» πρόσθεσε για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη «ολόκληρου του έθνους» και στη συνέχεια να αναφερεθεί σε έναν «ύπουλο εχθρό». Ποιος είναι αυτός; Ο υπόγειος ισλαμισμός. Ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε τους πολίτες να επαγρυπνούν και να επιδείξουν πνεύμα δημοκρατικής ευθύνης: «Δεν είναι μόνο οι τρομοκρατικές οργανώσεις, οι στρατιές του Ισλαμικού Κράτους, οι ιμάμηδες του μίσους και του θανάτου που πολεμάμε. Είναι και ο υπόγειος ισλαμισμός που στο έδαφός μας προσηλυτίζει και διαφθείρει καθημερινά».

Θύμα του ίδιου «βάρβαρου σκοταδισμού» έπεσε και η Μιρέιγ Νολ. «Δολοφονήθηκε επειδή ήταν Εβραία. Ο βάρβαρος σκοταδισμός αρνείται την αξία που δίνουμε εμείς στη ζωή, αξία που αρνείται ο τρομοκράτης της Τρεμπ [σ.σ. της πόλης όπου σκοτώθηκε ο αστυνομικός], αξία που αρνείται ο δολοφόνος της Μιρέιγ Νολ, ο οποίος δολοφόνησε μια γυναίκα αθώα και ευάλωτη, επειδή ήταν Εβραία βεβηλώνοντας τις ιερές αξίες μας και τη μνήμη μας» είπε ο γάλλος πρόεδρος, ενώ λίγο αργότερα θα ξεκινούσε η λευκή πορεία από την Πλας ντελά Νασιόν με τελικό προορισμό το σπίτι το θύματος.

Η λευκή πορεία είναι στην πραγματικότητα μια πορεία σιωπής. Πήρε το όνομά της από το κίνημα διαμαρτυρίας που δημιούργησαν οι συγγενείς των θυμάτων του βέλγου παιδεραστή Μαρκ Ντιτρού διαδηλώνοντας σιωπηλοί και φορώντας λευκά. Το λευκό έλειπε από τη χθεσινή πορεία στο Παρίσι, όχι όμως η σιωπή. Και ήταν όλοι τους εκεί. Ακόμη και μέλη του ακροδεξιού Εθνικού Μέτωπου για τη συμμετοχή των οποίων είχε διατυπώσει ενστάσεις το Συμβούλιο που εκπροσωπεί τις εβραϊκές οργανώσεις στη Γαλλία. Το Crif είχε διατυπώσει ανοικτά τη διαφωνία του για την παρουσία της Λεπέν και των βουλευτών της χαρακτηρίζοντας το Εθνικό Μέτωπο «ανεπιθύμητο». Παράλληλα είχε επισημάνει και την «ανακολουθία» του Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτη της αριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας, ο οποίος έχει εκφράσει τη στήριξή του σε κίνημα που καλεί σε μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, η αστυνομία έχει απαγγείλει κατηγορίες σε έναν γείτονα της Νολ και έναν δεύτερο ύποπτο. Οι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο οι δολοφόνοι της Νολ να την μαχαίρωσαν, να την λήστεψαν και να έκαψαν το πτώμα. Το σκεπτικό τους ήταν ότι ως Εβραία θα ήταν πλούσια. Οπως θα δήλωνε στο γαλλικό Κοινοβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, «υπάρχουν στερεότυπα που πρέπει να καταπολεμήσουμε».