Hταν το πρωί της 10ης Σεπτεμβρίου του 2014 όταν ο Βενσάν Κολέ από το δωμάτιο του ξενοδοχείου της Μαδρίτης, όπου είχε καταλύσει η Εθνική Γαλλίας, είπε πως αντίκρισε τον ήλιο του Αουστερλιτς και το θεώρησε καλό σημάδι ενόψει του επικείμενου ημιτελικού του Μουντομπάσκετ, όπερ και εγένετο…

Προϊούσης της νυκτός οι Τρικολόρ νίκησαν τους οικοδεσπότες Ισπανούς με 65-52 και τους πέταξαν έξω από την τετράδα, ενώ οι ίδιοι κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο.

Από εκείνο το πρωινό της 2ας Δεκεμβρίου του 1805 που ο Ναπολέων Βοναπάρτης τον είδε μπροστά του (πριν από τη μάχη στην οποία ξεπάστρεψε τις δυνάμεις του Γ’ Συνασπισμού), ο ήλιος του Αουστερλιτς θεωρείται αίσιος οιωνός για τους Γάλλους: τούτου δοθέντος ο προπονητής της Εθνικής Γαλλίας και της Στρασμπούρ πολύ θα ήθελε να τον αντικρίσει και σήμερα, αλλά μάλλον θα τον ψάχνει επί ματαίω μέσα στην αφρικανική σκόνη που έχει κατακλύσει ολούθε την Ελλάδα!

Δεν έχουν παράπονο πάντως ο Κολέ, ο Σάκοτα, οι παίκτες της ΑΕΚ και της Στρασμπούρ και οι θεατές, διότι σίγουρα θα δουν το (περιφερόμενο εν είδει road show) τρόπαιο του Basketball Champions League να λαμπυρίζει μπροστά τους, αρκεί οι Κυπελλούχοι Ελλάδος να μην τυφλωθούν στη θέα του, όπως συνέβη τις προάλλες με τον Ολυμπιακό στον αγώνα με την Μπαρτσελόνα!

Εμφαση στην άμυνα

Μετά την επική πρόκρισή της επί της Νίμπουργκ, η «Βασίλισσα» υποδέχεται απόψε (19.30) στο ΟΑΚΑ τη γαλλική ομάδα από την οποία γνώρισε δύο ήττες στο τσακ στην πρώτη φάση της διοργάνωσης (78-80 και 87-88), με στόχο το πρώτο βήμα της πρόκρισης στο φάιναλ φορ.

«Είναι πολύ ποιοτική και επικίνδυνη ομάδα, αλλά μας ταιριάζει καλύτερα στα μαρκαρίσματα απ’ ό,τι οι Τσέχοι» σχολίασε ο Δημήτρης Μαυροειδής, ενώ ο Βενσάν Κολέ επισήμανε ότι «πρέπει να δώσουμε έμφαση στην άμυνα, διότι η ΑΕΚ, εάν την αφήσουμε, μπορεί να μας βάλει εκατό πόντους». Ο Ντράγκαν Σάκοτα θα έχει στη διάθεσή του και τον γιο του και αρχηγό της ομάδας Ντούσαν, ο οποίος επιστρέφει μετά την απουσία του λόγω τραυματισμού στη μέση, στα τελευταία δυο ματς πρωταθλήματος. Ο επαναληπτικός προημιτελικός θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο στις 4 Απριλίου και πέφτει ακριβώς πάνω στο ιωβηλαίο της επικής βραδιάς στο Καλλιμάρμαρο.