Την απόφασιστικότητα τους να εντατικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις τους, εφόσον δεν εισακουσθεί το αίτημά τους για επιστροφή στις θέσεις εργασίας τους, δηλώνουν οι περίπου 90 απολυμένοι συμβασιούχοι της «ΕΥΑΘ Υπηρεσίες ΑΕ», θυγατρικής της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ). Οι συμβασιούχοι, που διαμαρτύρονται επί εβδομάδες για τις απολύσεις τους, έστησαν σήμερα αντίσκηνα έξω από τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης, στην οδό Εγνατία, με τους εκπροσώπους τους να επισημαίνουν ότι «θα καλέσουν τη διοίκηση της εταιρείας να κάνει Πάσχα μαζί τους εκεί».

Στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), ο εκπρόσωπος των συμβασιούχων, ηλεκτρολόγος μηχανικός Γιώργος Πλαγάκος, επισήμανε ότι η διοίκηση της ΕΥΑΘ προχωρά στην εκδίωξη 87 ατόμων (σε ποσοστό 50% πανεπιστημιακής και τεχνικής εκπαίδευσης), που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εταιρείας, ακόμη και για σχεδόν μια εικοσαετία. Υπενθύμισε, ότι στις 20 Σεπτεμβρίου εκδικάστηκε – κι΄ απορρίφθηκε – η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που είχαν καταθέσει οι συμβασιούχοι, στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, κι΄ άνοιξε ο δρόμος ώστε η ΕΥΑΘ να κάνει – όπως είπε – το αντίθετο από αυτό που πράττουν πλέον οι περισσότερες επιχειρήσεις, δηλαδή να αντικαθιστούν τις εργολαβίες με εργαζόμενους.

Κατά τον κ.Πλαγάκο, έχουν γίνει δύο διαγωνισμοί για προσωπικό στην ΕΥΑΘ, οι οποίοι όμως δεν ενσωμάτωσαν (στην προκήρυξή τους) προβλέψεις για πριμοδότηση των συμβασιούχων, που δούλευαν επί χρόνια στην εταιρεία, ούτε για την αναγνώριση της μακράς εργασιακής εμπειρίας τους. Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, ανάμεσα στους περίπου 90 συμβασιούχους της ΕΥΑΘ κατεγράφη μόνο ένας επιτυχών. Οι συμβασιούχοι ευελπιστούν πως αύριο θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, επ’ ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για το 11ο αναπτυξιακό συνέδριο Κ.Μακεδονίας (σ.σ. ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ.Μπουτάρης, δήλωσε χτες ότι θα παρέμβει υπέρ τους στον Αλέξη Τσίπρα), προκειμένου να θέσουν το πρόβλημά τους.

Στο μεταξύ, να ισχύσει για τους 90 περίπου συμβασιούχους η λύση που εφαρμόστηκε στην περίπτωση του πρώην Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (νυν «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε»), ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. Υπογράμμισε, ότι οι συμβασιούχοι θα πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους τουλάχιστον μέχρις ότου εκδοθεί η νέα δικαστική απόφαση για το θέμα τους. Ο ίδιος, χαρακτήρισε τον προαναφερθέντα διαγωνισμό για προσωπικό ώς «σκανδαλώδη» και «μεθοδευμένο», ενώ πρόσθεσε ότι αυτό που τον ενόχλησε περισσότερο είναι ότι για την προχειρότητά του κατηγορήθηκε ο ΑΣΕΠ. «Όταν κάνεις έναν διαγωνισμό για να αποκλείσεις ανθρώπους, δεν φταίει ο ΑΣΕΠ, αλλά εσύ που κάνεις τον διαγωνισμό» είπε χαρακτηριστικά. Το σύνολο των εργαζομένων της ΕΥΑΘ, συμπλήρωσε, ανέρχεται σε 360, ενώ περίπου 250 οργανικές θέσεις παραμένουν κενές._