Τουλάχιστον 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή σε ένα εμπορικό κέντρο της πόλης της Σιβηρίας Κεμέροβο και η οποία ξεκίνησε από μια κινηματογραφική αίθουσα, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ρώσοι ερευνητές προσθέτοντας ότι κάποια από τα θύματα ήταν παιδιά.

Το πρακτορείο Interfax επικαλείται έναν μη κατονομαζόμενο τοπικό αξιωματούχο, ο οποίος είπε ότι η πιθανότερη αιτία της πυρκαγιάς είναι να προκλήθηκε βραχυκύκλωμα.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής, ο Βλαντίμιρ Τσερνόφ, δήλωσε ότι η πυρκαγιά ξέσπασε όταν ένα παιδί έβαλε φωτιά με αναπτήρα στο αφρώδες υλικό ενός τραμπολίνου στον παιδότοπο του εμπορικού κέντρου.

Σύμφωνα με τις αρχές, τις οποίες επικαλείται το Ria Novosti, ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών παιδιών είναι εννέα, αλλά ο αριθμός των αγνοούμενων παραμένει άγνωστος και ανέρχεται σε δεκάδες.

Ένας 11χρονος και μια 18χρονη, οι οποίοι πήδηξαν από το παράθυρο του τρίτου ορόφου για να γλιτώσουν από τις φλόγες, νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Rossia 24 η υπουργός Υγείας Βερόνικα Σκβορτσόβα.

Συνολικά 11 άνθρωποι νοσηλεύονται.

Η πυρκαγιά, μια από τις φονικότερες που έχουν σημειωθεί στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, εξαπλώθηκε στους πάνω ορόφους του εμπορικού κέντρου Zimnyaya Vishnya χθες το μεσημέρι, όπου βρίσκονται αίθουσες κινηματογράφου και ένας παιδότοπος.

Οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών ανακοίνωσαν αρχικά ότι έθεσαν σε έλεγχο τη φωτιά, αλλά αργότερα είπαν ότι αναζωπυρώθηκε και ότι οι διασώστες δίνουν μάχη για να φθάσουν στους πάνω ορόφους του κτιρίου καθώς η οροφή έχει καταρρεύσει.

Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν σήμερα πυκνό μαύρο καπνό να βγαίνει από το κίτρινο κτίριο.

Νωρίτερα σήμερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από αναζητήσεις αγνοουμένων και οι αρχές έστησαν ένα κέντρο πληροφοριών μέσα σε ένα σχολείο κοντά στο εμπορικό κέντρο για να διαχειρίζονται το ζήτημα των αγνοουμένων.

Η Άννα Κουζνετσόβα, η ρωσίδα επίτροπος των δικαιωμάτων των παιδιών, δήλωσε ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε αμέλεια και προειδοποίησε ότι υπάρχουν πολλά παρόμοια εμπορικά κέντρα ζητώντας να διεξαχθούν σχετικοί έλεγχοι ανά τη χώρα.

Το εμπορικό κέντρο, ένα πρώην εργοστάσιο ειδών ζαχαροπλαστικής, δεν διέθετε παράθυρα ή πόρτες.

Σύμφωνα με έναν άλλον αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό BFM, κάποιες σχολικές τάξεις επισκέπτονταν την περιοχή και οι μαθητές βρίσκονταν στην αίθουσα του κινηματογράφου απ΄όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, την οποία οι συνοδοί τους είχαν κλειδώσει.

Αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλούνται τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, είπαν ότι δεν ενεργοποιήθηκε το σύστημα συναγερμού και ότι πολλοί ήταν εκείνοι που εγκλωβίστηκαν επειδή οι έξοδοι κινδύνου ήταν κλειδωμένες.

Βίντεο που ελήφθη από το εσωτερικό του κτιρίου δείχνει κόσμο συγκεντρωμένο στο κλιμακοστάσιο το οποίο είναι γεμάτο καπνό να προσπαθεί να σπάσει μια έξοδο κινδύνου που είναι κλειδωμένη.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι το εμπορικό κέντρο είχε ανοίξει το 2013.

Οι τοπικές αρχές του Κεμέροβο κήρυξαν τριήμερο πένθος αρχής γενομένης από αύριο στη μνήμη των θυμάτων, μετέδωσε το Sputnik επικαλούμενο τον εκπρόσωπο των τοπικών αρχών.

«Ο κυβερνήτης Αμάν Τουλέγιεφ κήρυξε πένθος σε όλη την περιοχή του Κεμέροβο για τις 27, 28 και 29 Μαρτίου», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος το περασμένο σαββατοκύριακο επανεξελέγη, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κυβερνήτη της περιοχής του Κεμέροβο και με τον επικεφαλής του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, τον οποίο και κάλεσε να μεταβεί στον τόπο του δυστυχήματος. Ο Πούτιν «εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς και τους αγαπημένους των θυμάτων», σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.