«Αυτό είναι ένα όμορφο κοριτσάκι. Θα ήταν κρίμα αν πάθαινε κάτι η μητέρα του. Ασε ήσυχο τον Τραμπ. Ξέχνα την όλη ιστορία». Αυτή η φράση που ειπώθηκε απειλητικά στη Στόρμι Ντάνιελς, σε πάρκινγκ του Λας Βέγκας, ενώ κρατούσε αγκαλιά την κόρη της, ήταν το πιο εντυπωσιακό από όσα δήλωσε η πορνοστάρ στην πολυαναμενόμενη συνέντευξή της που προβλήθηκε στo CBS. Η σκηνή εκτυλίχθηκε το 2011, λίγο αφότου η Ντάνιελς, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Στέφανι Κλίφορντ, είχε έρθει σε συμφωνία με το περιοδικό «In Touch» προκειμένου να δημοσιοποιήσει έναντι 15.000 δολαρίων τη σεξουαλική συνεύρεσή της με τον νεοϋορκέζο μεγιστάνα.

Ο άνδρας που την πλησίασε στο πάρκινγκ ήταν απειλητικός. Εσκυψε στο αυτοκίνητο όπου βρισκόταν με την κόρη της και την απείλησε. Λίγο-πολύ τις άλλες πτυχές της συνεύρεσης της Ντάνιελς με τον Τραμπ τις είχαμε πληροφορηθεί. Παρ’ όλα αυτά, η στιχομυθία της Στόρμι (ένα όνομα που παραπέμπει σε «καταιγίδα») με τον δημοσιογράφο Αντερσον Κούπερ είχε πικάντικες λεπτομέρειες. Οπως η περιγραφή της στιγμής που στο δωμάτιο του ξενοδοχείου στη λίμνη Τάχο, στη διάρκεια ενός τουρνουά γκολφ, ο Τραμπ περήφανος έδειχνε στη Στόρμι Ντάνιελς ένα περιοδικό που είχε εκείνον στο εξώφυλλο. Αφηγείται η πορνοστάρ: «Και εγώ του λέω: «Δηλαδή τώρα αυτό σε φτιάχνει;». Εκείνος έδειξε έκπληκτος, σαν να μην καταλαβαίνει ακριβώς τι εννοούσα. Και εγώ συνέχιζα: «Το να μιλάς για τον εαυτό σου συνήθως σε φτιάχνει;». Και μετά είπα: «Κάποιος θα πρέπει να πάρει αυτό το περιοδικό και να σ’ τις βρέξει» (γέλια). Δεν θα ξεχάσω ποτέ την έκφρασή του. Μάλλον κανείς δεν θα του είχε μιλήσει έτσι στο παρελθόν, ιδιαίτερα μια νέα γυναίκα με τη δική μου εμφάνιση. Του λέω «δώσ’ το μου αυτό». Κι εκείνος ήταν δύσπιστος, ότι δεν θα το έκανα. Και μου έδωσε το περιοδικό. Και του λέω: «Γύρνα και κατέβασε το παντελόνι σου»». Κάπου εδώ ο δημοσιογράφος έδειχνε πια έκπληκτος. Και τι έκανε ο Τραμπ; ρώτησε ο Αντερσον την Ντάνιελς. «Μου γύρισε την πλάτη και κατέβασε λίγο τα παντελόνια του –και εγώ του έδωσα μερικές ξυλιές στον πισινό με το περιοδικό».

Χθες το βράδυ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με την Ντάνιελς. Οι Αμερικανοί όμως παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την συνέντευξη. Η εκπομπή «60 Minutes» σημείωσε τα υψηλότερα ποσοστά της εδώ και μια δεκαετία. Πέρα όμως από την ιστορία αυτή και τις άλλες γαργαλιστικές λεπτομέρειες για τις ιδιαίτερες στιγμές του προέδρου –«δεν μου άρεσε ιδιαίτερα», «δεν είχε ξεχωριστά προσόντα», «έμοιαζε με έναν χαζούλη τηλεοπτικό σταρ», «με έβαλε να παρακολουθήσω ένα ολόκληρο ντοκιμαντέρ για τους καρχαρίες που μου είπε ότι μισεί και θελει να εξαφανιστούν από προσώπου γης» –υπάρχει μια πολύ σοβαρή διάσταση που μπορεί ακόμα και να απειλήσει την προεδρία. Η απειλή που λέει η Ντάνιελς ότι δέχθηκε φέρνει την αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου και της πορνοστάρ σε εντελώς άλλο επίπεδο. Διότι, παρότι οι δυο τους συνευρέθησαν σεξουαλικά μόνο μία φορά το 2006, μια δεκαετία αργότερα και μόλις λίγες μόλις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016 η Ντάνιελς υπέγραψε μια συμφωνία εμπιστευτικότητας και έλαβε από τον δικηγόρο του Τραμπ 130.000 δολάρια προκειμένου να μη μιλήσει για τη σχέση τους.

Γιατί υπέγραψε; Επειδή όπως λέει η πορνοστάρ, «ανησυχούσα για την οικογένειά μου και την ασφάλειά τους». Τον Ιανουάριο του 2018, αφότου η «Wall Street Journal» αποκάλυψε την ύπαρξη της συμφωνίας, υπέγραψε άλλο ένα έγγραφο στο οποίο αρνούνταν τη σχέση –μια δήλωση που, όπως λέει τώρα, ήταν ψεύτικη. Γιατί το υπέγραψε αυτό το δεύτερο έγγραφο; «Επειδή μου το παρουσίασαν σαν να μην είχα άλλη επιλογή. Μου είπαν χαρακτηριστικά: «Η ζωή σου θα γίνει κόλαση με πολλούς τρόπους»». Ποιοι την απείλησαν; «Νομίζω ότι ήταν ο Μάικλ Κοέν», δηλαδή ο προσωπικός δικηγόρος του προέδρου των ΗΠΑ. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ο Κοέν έστειλε επιστολή, με την οποία ζητά να σταματήσει οποιαδήποτε σχετική αναφορά, απειλώντας με νομικά μέτρα.

Αν φέρουμε την υπόθεση στο σήμερα, λέει ο δικηγόρος της Ντάνιελς, Μάικλ Αβενάτι, εκείνη η απειλή που διατυπώθηκε προς την πελάτισσά του το 2011 ουσιαστικά επαναλήφθηκε με τη μήνυση που έκανε στις αρχές του μήνα η νομική ομάδα του Τραμπ, ζητώντας 20 εκατομμύρια δολάρια από την πορνοστάρ για παραβίαση του συμφώνου εμπιστευτικότητας, συν ένα εκατομμύριο δολάρια ως πρόστιμο για οποιαδήποτε νέα παραβίαση. Αυτή η μήνυση είναι άλλος ένας τρόπος εκφοβισμού, υποστηρίζει ο Αβενάτι, που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η πελάτισσά του να έχει και άλλα στοιχεία στα χέρια της που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Οπλο της, ότι μιλά σταράτα

Γιατί είναι τόσο επικίνδυνηη Ντάνιελς για τον πρόεδρο;

Το βασικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ήταν «Ας κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά». Το όνομα της πρόσφατης περιοδείας της Στόρμι Ντάνιελς σε στριπτιζάδικα των ΗΠΑ ήταν «Ας κάνουμε την Αμερική καυλ… ξανά». Το περιοδικό «Economist» διαπιστώνει τον ευφυή τρόπο με τον οποίο η πορνοστάρ τρολάρει τον πρόεδρο της χώρας. «Κανείς από την εποχή που ένας σωσίας του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ξεγέλασε τον δουλοπρεπή Τραμπ στην 5η Λεωφόρο δεν έχει ρεζιλέψει τόσο πολύ τον πρόεδρο» παρατηρούν οι συντάκτες του. Και η Ντάνιελς δεν σταματά εκεί. Τα σόου της μοιάζουν με προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τραμπ.

Οι λόγοι του Τραμπ που εξευτελίζουν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες και βρίθουν χυδαιότητας έχουν χαρακτηριστεί ως «εκπόρνευση της πολιτικής». Θα μπορούσε η Ντάνιελς και τα σόου της να είναι το αντίθετο; Με ανοσία στις απειλές του, έχει αναδειχθεί ως ισχυρό σύμβολο των (πολλών) αδυναμιών του Τραμπ. Ο Μπέντζαμιν Ουιτς, που γράφει το έγκυρο και με μεγάλη επιρροή μπλογκ Lawfare, την αποκαλεί «σύμβολο του καιρού μας».

Ο τρόπος με τον οποίο ο δικηγόρος του Τραμπ προσπάθησε επανειλημμένα να καλύψει την όποια σχέση τους, με κάθε κόστος, δείχνει πόσο τον τρομάζει η δημοσιοποίηση. Γι’ αυτό και την έβαλε υπογράψει σύμφωνο εμπιστευτικότητας, που τώρα εκείνη δεν θέλει να τηρήσει επιστρέφοντας πίσω τα χρήματα που είχε λάβει. Εάν οι δικηγόροι του Τραμπ συνεχίσουν να την κυνηγούν, κινδυνεύουν με περισσότερες ντροπιαστικές αποκαλύψεις. Εάν την αγνοήσουν, αυτό θα σημαίνει πως και όλες οι άλλες γυναίκες που έχουν υπογράψει τέτοιου είδους συμφωνητικά για τον πρόεδρο αλλά και εκείνες που τον έχουν κατηγορήσει για σεξουαλική παρενόχληση θα μπορούν ελεύθερα να μιλήσουν.

Ομως το μεγαλύτερο όπλο της Στόρμι Ντάνιελς – που την καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνη για τον πρόεδρο – είναι το γεγονός πως μιλά σταράτα, όπως ο μέσος Αμερικανός, δεν διστάζει σε καμία ερώτηση και έχει επιβιώσει από δύσκολες καταστάσεις. Είναι δηλαδή όλα όσα θέλει να εμφανίζεται πως είναι ο Τραμπ. Και ίσως γι’ αυτό του καταφέρνει και το μεγαλύτερο πλήγμα.

Μπόλτον, ο δεύτερος πιο επικίνδυνος Αμερικανός

Ο νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ είναιένα από τα μεγαλύτερα γεράκια της ΟυάσιγκτονΗ ειρωνεία της Ιστορίας. Την ίδια εβδομάδα που ένας από τους πιο ακραίους και συντηρητικούς πολιτικούς της Ουάσιγκτον, ο Τζον Μπόλτον, ανακοινώθηκε ότι θα καταλάβει μια πολύ ισχυρή θέση, εκείνη του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, ήταν η 15η επέτειος του καταστροφικού πολέμου του Ιράκ, στην έναρξη του οποίου συνέβαλε ιδιαίτερα. Εχοντας υπηρετήσει σε πολλά αξιώματα στον τομέα της ασφάλειας υπό τους δύο προέδρους Μπους, ο Μπόλτον αναμένεται να αναλάβει την καινούργια του θέση στις αρχές Απριλίου.

Η «Washington Post» τον αποκάλεσε τον «δεύτερο πιο επικίνδυνο άνθρωπο στην Αμερική». Διότι μόλις αναλάβει θα προωθήσει αυτά που πιστεύει. Και ποια είναι αυτά; Υποστηρίζει τον εμπορικό πόλεμο με φιλικές χώρες και θέλει να βομβαρδίσει το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Λίγοι άνθρωποι είναι τόσο «γεράκια» στην Ουάσιγκτον, παρατηρεί το «Politico». Και πέραν αυτού, δεν έχει καμία αγάπη για τη διπλωματία. Συμμερίζεται την ίδια απέχθεια με τον Τραμπ για τον ΟΗΕ (όπου μάλιστα υπηρέτησε για λίγο ως πρέσβης των ΗΠΑ), για τις εμπορικές συμφωνίες και για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ολα τα βλέπει ως θεσμούς που υπονομεύουν την ανεξαρτησία της Αμερικής και περιορίζουν την ικανότητα δράσης της Ουάσιγκτον.

Ως υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για τη διεθνή ασφάλεια και τον έλεγχο των εξοπλισμών, ο Μπόλτον το 2003 έπαιξε κομβικό ρόλο για την εισβολή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Ηταν η ίδια εποχή που βρετανοί αξιωματικοί έγραψαν σε απόρρητες αναφορές προς τον πρωθυπουργό τους ότι «τα γεγονότα και οι πληροφορίες κατασκευάζονται για να προωθήσουν μια συγκεκριμένη πολιτική επιλογή» της κυβέρνησης Μπους. Και ήταν τότε που ο Μπολτον τιμώρησε τους υφισταμένους του επειδή ήθελαν να ασκηθεί έλεγχος στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνταν οι πληροφορίες. Τώρα πια γνωρίζουμε πως δεν υπήρχαν στο Ιράκ όπλα μαζικής καταστροφής. Ομως ο Μπόλτον εξασφάλισε τον πόλεμο που ήθελε, ένα συνταρακτικό γεγονός στη σύγχρονη ιστορία που επέτεινε την αστάθεια η οποία ακόμα ταλανίζει τη Μέση Ανατολή.

«Η πεποίθηση του Μπόλτον πως οι Αμερικανοί είναι οι χωροφύλακες του πλανήτη αποκαλείται «ναρκισιστική πολιτική διαταραχή»», σχολιάζει ο αρθρογράφος Τζορτζ Γουίλ. «Και αποτελεί σίγουρη συνταγή για διπλωματικές παραισθήσεις και μιλιταριστικές υπερβολές. Αν ο προηγούμενος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, ο Χ. Μακμάστερ, απομακρύνθηκε επειδή δεν μπορούσε να περιορίσει τις παρορμήσεις του πιο επικίνδυνου Αμερικανού, δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα συμβεί τώρα».

Η απόφαση για την εισβολή στο Ιράκ θεωρείται πια ευρέως ως η χειρότερη απόφαση για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ από την εποχή του Βιετνάμ. Ηταν μια απόφαση στην οποία συνέβαλε ιδιαίτερα ο Μπόλτον. Ολοι περιμένουν τώρα τις επόμενες αποφάσεις του με κομμένη ανάσα.