Πρώτα ήρθε αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της κράτησης στη Φινλανδία. Αλλά τελικά ο Κάρλες Πουιτζντεμόν συνελήφθη στη Γερμανία έπειτα από το διεθνές ένταλμα σύλληψής του που εκδόθηκε από την Ισπανία και εκτέλεσαν χωρίς χρονοτριβή οι γερμανικές Αρχές. Ο πρώην ηγέτης της Καταλωνίας κινδυνεύει τώρα να καταδικαστεί με τουλάχιστον 25 χρόνια φυλάκιση από τα ισπανικά δικαστήρια καθώς οι κατηγορίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει είναι βαρύτατες: εξέγερση και στάση για τον ρόλο του στη διενέργεια του παράνομου δημοψηφίσματος με το ερώτημα της απόσχισης από την Ισπανία.

Μένει να φανεί εάν ο Πουιτζντεμόν θα εκδοθεί άμεσα από τη Γερμανία. Αυτή είναι πάντως η πρόθεση των ισπανικών εισαγγελικών Αρχών, οι οποίες έκαναν γνωστό ότι συνεργάζονται ήδη στενά με τη γερμανική εισαγγελία αλλά και την ευρωπαϊκή υπηρεσία (Eurojust) προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα. Ο Πουιτζντεμόν θα μπορούσε να καταφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας, το οποίο, υπενθυμίζεται, είχε μπλοκάρει το 2005 την έκδοση στην Ισπανία ενός γερμανού πολίτη συριακής καταγωγής που θεωρούνταν ύποπτος για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα.

Το διεθνές ένταλμα σύλληψης είχε φτάσει προχθές στις φινλανδικές Αρχές, οι οποίες ζήτησαν συμπληρωματικές οδηγίες από την Ισπανία προκειμένου να προχωρήσουν στην εκτέλεσή του. Την ίδια ώρα ο δικηγόρος του Πουιτζντεμόν δήλωνε στο ισπανικό ραδιόφωνο ότι ο πελάτης του θα παρουσιαζόταν αυτοβούλως στη φινλανδική αστυνομία. Στο Ελσίνκι έφτασε την περασμένη Πέμπτη έπειτα από αρκετούς μήνες διαμονής στις Βρυξέλλες, τον τόπο της αυτοεξορίας του, έπειτα τη συμβολική ανακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ισπανία, στην οποία είχε προχωρήσει το καταλανικό κοινοβούλιο. Στην φινλανδική πρωτεύουσα σκόπευε να συναντηθεί με βουλευτές και να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Ακριβώς μία ημέρα μετά, ο δικαστής του ισπανικού Ανώτατου Δικαστηρίου Πάμπλο Λαρένα διέταξε την προσαγωγή σε δίκη 25 καταλανών πολιτικών, μεταξύ των οποίων και ο Πουιτζντεμόν, με τις κατηγορίες της εξέγερσης, της κατάχρησης εξουσίας και της ανυπακοής στο κράτος. Από αυτούς, οι πέντε οδηγήθηκαν αμέσως σε προκαταρκτική δίκη –ένας από αυτούς ήταν ο Τζόρντι Τουρούλ, στενός σύμμαχος του Πουιτζντεμόν, που προαλείφεται να τον διαδεχθεί στην προεδρία της Καταλωνίας. Η δικαστική επέμβαση, σημειώνουν οι αναλυτές, μπλοκάρει την ψηφοφορία για την ανάδειξη του Τουρούλ στην προεδρία.

Το καταλανικό Κοινοβούλιο αντέδρασε διά του προέδρου του Ρότζερ Τόρεντ, ο οποίος δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί, ενώ διάβασε και δήλωση στήριξης υπέρ των ηγετών της ανεξαρτησίας παρά την αντίδραση της κυβέρνησης και των ενωτικών κομμάτων. Το επόμενο κεφάλαιο του δράματος δεν γράφτηκε ωστόσο στη Βαρκελώνη, αλλά στο γερμανικό κρατίδιο Σλέσβιχ – Χόλσταϊν, όπου χθες ο Πουιτζντεμόν κρατήθηκε από τη γερμανική αστυνομία. Ο καταλανός ηγέτης είχε περάσει στη Γερμανία από τη Δανία έπειτα από την αναχώρησή του από τη Φινλανδία την Παρασκευή.

Ως προς το ακριβές μέρος της κράτησης, ο δικηγόρος του Πουιτζντεμόν δεν έδωσε πληροφορίες. Εκανε ωστόσο γνωστό ότι ο συλληφθείς βρισκόταν καθ’ οδόν προς το Βέλγιο. «Ο πρόεδρος πήγαινε στο Βέλγιο για να τεθεί, όπως πάντα, στη διάθεση των βελγικών Αρχών» δήλωσε εκπρόσωπός του στα διεθνή πρακτορεία. Οπως θα γινόταν στη συνέχεια γνωστό από τη γερμανική αστυνομία, ο Πουιτζντεμόν συνελήφθη σε τμήμα της εθνικής οδού Α7 όπου χωρίζεται το γερμανικό κρατίδιο από την πόλη του Φλένσμπουργκ, κοντά στα σύνορα με τη Δανία. Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, στη συνέχεια κρατήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Σούμπι. Αλλες πληροφορίες θέλουν τις μυστικές υπηρεσίες της Ισπανίας να ενημέρωσαν την ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας ότι ο Πουιτζντεμόν επρόκειτο να περάσει σε γερμανικό έδαφος.

Σε κάθε περίπτωση η κράτηση του Πουιτζντεμόν εκτιμάται ότι θα επιδεινώσει την κρίση της Καταλωνίας. Ηδη εκδηλώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις: οπαδοί της ανεξαρτησίας κάλεσαν σε διαδηλώσεις υπέρ του προέδρου τους έξω από τα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του γερμανικού προξενείου.