Είναι αρκετό να είσαι ο γρηγορότερος άνθρωπος του κόσμου για να γίνεις ποδοσφαιριστής υψηλού επιπέδου;

Από τότε που έσπαγε τα παγκόσμια ρεκόρ στις κούρσες της μιας ανάσας και σάρωνε τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα ο Γιουσέιν Μπολτ είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να παίξει ποδόσφαιρο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τώρα που αποσύρθηκε από τους στίβους μπορεί ελεύθερα να κυνηγήσει το όνειρό του, παρά το γεγονός ότι είναι 31 ετών.

Η προπόνησή του με την Ντόρτμουντ την Παρασκευή (με τους παίκτες που δεν κλήθηκαν από τις εθνικές τους ομάδες) έγινε κεντρικό θέμα συζήτησης σε όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Το ερώτημα που τέθηκε ήταν εύλογο: πόσες πιθανότητες έχει ο Τζαμαϊκανός να παίξει ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο;

«Αν δεν λεγόταν Γιουσέιν Μπολτ και δεν είχε την ίδια εταιρεία-χορηγό με την Ντόρτμουντ, ο Τζαμαϊκανός δεν θα περνούσε ούτε απ’ έξω από το Βεστφάλεν», λένε ειδικοί που παρακολούθησαν την προπόνηση του πολυολυμπιονίκη με τους Κιτρινόμαυρους της Βεστφαλίας.

Βεβαίως όταν έχεις απέναντί σου έναν μύθο του παγκόσμιου αθλητισμού φροντίζεις να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στους χαρακτηρισμούς και την κριτική για την αξία του στο ποδόσφαιρο.

Οπως έκανε ο προπονητής της Ντόρτμουντ Πέτερ Στέγκερ που χρησιμοποιώντας διπλωματική γλώσσα είπε πως «το πιο σημαντικό είναι πως πέρασε καλά». Είπε βεβαίως κι άλλα από τα συμφραζόμενα των οποίων καταλαβαίνεις πως το μέλλον του Γιουσέιν Μπολτ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι δυσοίωνο.

«Πιστεύω πως είναι ταλαντούχος, αλλά αν θέλει να παίξει σε υψηλό επίπεδο ξεκάθαρα χρειάζεται πολλή δουλειά. Τα φυσικά χαρακτηριστικά που χρειάζεται για το άλλο του άθλημα είναι εντελώς διαφορετικά απ’ αυτά που χρειάζονται στο ποδόσφαιρο. Ηταν χαρά μας που συναντήσαμε έναν τύπο σαν αυτόν και δουλέψαμε μαζί».

«Πολλή δουλειά, πολύ αργά»

Ο δημοσιογράφος του Radio Monte Carlο, Ζαν Μισέλ Λαρκ, που παρακολούθησε τον Μπολτ στην προπόνησή του, κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα στοιχεία που διαθέτει τα έχουν εκατομμύρια άλλοι παίκτες σε όλο τον κόσμο. «Απ’ όσα είδα η ισορροπία, η πάσα, ο χώρος που κάλυπτε… Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει και φοβάμαι πως στην ηλικία του (31 ετών) δεν βρίσκεται στην καλύτερη περίοδο για να μάθει».

Ο Μπολτ παραδέχεται πως η προπόνησή του με την Ντόρτμουντ είναι πολύ πιο σκληρή απ’ αυτή που έκανε ως αθλητής του στίβου, αλλά δείχνει αποφασισμένος να παλέψει για να πραγματοποιήσει το όνειρό του.

Σε συνέντευξή του στο SPORT1 η «Αστραπή» είπε μεταξύ άλλων:

–«Ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να παίξω στην πρώτη ομάδα και να αγωνιστώ σ’ αυτό το υπέροχο στάδιο».

–«Η προπόνηση ήταν εξοντωτική. Δεν είχα συνηθίσει να τρέχω τόσο. Πρέπει να το συνηθίσω και να δουλέψω περισσότερο στη φυσική κατάσταση».

–«Ο λόγος που ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο είναι γιατί αναζητώ νέες προκλήσεις».

–«Μπορώ να παίξω σε όλες τις θέσεις».

–«Αν δουλέψω πολύ όλα είναι πιθανά. Ελπίζω να επιστρέψω».

Ο βέλγος επιθετικός Μίτσι Μπατσουαγί μάλλον δεν πρέπει να ανησυχεί πλέον πως ο Μπολτ θα του πάρει τη θέση του στην Ντόρτμουντ, όπως είπε μεταξύ αστείου και σοβαρού.