Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA), Κρεγκ Ρίντι, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να αποδεχθούν τα συμπεράσματα της έκθεσης ΜακΛάρεν, σχετικά με το συστηματικό ντόπινγκ αθλητών που ίσχυε στη χώρα, ώστε να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του αθλητικού κόσμου.

Η αναγνώριση των συμπερασμάτων της έκθεσης ΜακΛάρεν για την ύπαρξη ενός θεσμικού συστήματος ντόπινγκ μεταξύ 2011 και 2015, κυρίως με τη συνενοχή του ρωσικού υπουργείου Αθλητισμού, είναι μία από τις τελευταίες δύο προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στον RUSADA, προκειμένου να συμπεριληφθεί εκ νέου στους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι είναι εναρμονισμένοι με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ του WADA.

«Είναι κρίμα που καθυστερούν τόσο πολύ οι ρωσικές αρχές για να καταστεί αυτό δυνατό» δήλωσε ο Ρίντι, κατά την έναρξη του συμποσίου του WADA στη Λoζάνη. «Υπάρχει σαφής οδικός χάρτης» ανέφερε, υπογραμμίζοντας παράληλα τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στον RUSADA με την υποστήριξη του WADA.

«Οι πρώτοι χαμένοι είναι οι Ρώσοι αθλητές. Η συμμετοχή τους σε μεγάλες διοργανώσεις θα συνεχίσει να αμφισβητείται, εφόσον δεν θα αποκατασταθεί ο RUSADA» προειδοποίησε ο Ρίντι και πρόσθεσε: «Αν o WADA δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι η Ρωσία έχει μια συνεπή υπηρεσία αντιντόπινγκ, κανείς δεν θα πειστεί ότι έχει πραγματοποιηθεί μια πραγματική αλλαγή και θα εξακολουθεί να υπάρχει η αμφισβήτηση και η υποψία».

Ο πρόεδρος του WADA επεσήμανε επίσης ότι και το εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας ακόμη δεν πληροί απόλυτα τους κανονισμούς και τόνισε: «Είναι καιρός αυτή κατάσταση να αλλάξει». Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τρεις μήνες (14/6-15/7) η Ρωσία θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ ποδοσφαίρου του 2018.