Μια νέα συμφωνία που δίνει παράταση στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επικύρωσαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο. Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν να προχωρήσει η παρούσα συγκυβέρνηση και μένει να φανεί μέχρι πότε, αν και η πρόβλεψη πολιτικών παρατηρητών και των πιο μυημένων επί των κυβερνητικών παρασκηνίων είναι… «μέχρι νεωτέρας».

Επί της ουσίας ο καταλύτης που δύναται να πυροδοτήσει την έκρηξη εάν εξελιχθεί ομαλά η διαπραγμάτευση είναι το Σκοπιανό. Γι’ αυτό καθ’ υπερβολήν, έμπειροι πολιτικοί αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ είναι ο «διαιτητής» στην αναμέτρηση Τσίπρα – Καμμένου.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο του νεοκλασικού της Ηρώδου Αττικού επί περίπου μια ώρα Τσίπρας και Καμμένος συζήτησαν όλα τα ανοικτά θέματα που προκάλεσαν και την πρόσφατη κρίση. Στο τραπέζι ετέθη το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, για το οποίο ο Καμμένος εμμένει στη σκληρή γραμμή, δεν θέλει να εξελιχθεί σε «εξπρές του Μεσονυκτίου». Επίσης συζήτησαν και για τα σενάρια περί ανταλλαγής των δυο στρατιωτικών με τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που θεωρούνται «πραξικοπηματίες» από την Τουρκία και συμφώνησαν πως δεν υφίσταται τέτοια περίπτωση. Δεν εθίγη ούτε το ζήτημα με τους τρεις Κούρδους που συνελήφθησαν στην Ελλάδα παραμονή της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ζητείται αλληλοκατανόηση. Στην κατ’ ιδίαν συνομιλία Τσίπρα – Καμμένου συμφωνήθηκε να υπάρχουν σταθεροί δίαυλοι μεταξύ των δυο εταίρων και ειδικά των δύο αρχηγών ενώ δόθηκε έμφαση στον όρο αλληλοκατανόηση, καθώς είναι δυο κόμματα με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και ιδεολογία που έχουν όμως κοινούς στόχους.

Και όπως έλεγαν ανώτερες κυβερνητικές πηγές, υπήρξε ειλικρινής διάλογος και αποτυπώθηκε η ξεκάθαρη σύγκλιση θέσεων για τα μείζονα θέματα, όπως π.χ. η καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο και όχι πιστοληπτική γραμμή στήριξης, η πλήρης διερεύνηση διαφόρων υποθέσεων που χαρακτηρίζονται από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ως σκάνδαλα.

Ο Πρωθυπουργός δεν έχει αλλάξει άποψη για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, παρά την κρίση και τις εντάσεις των τελευταίων ημερών και ουσιαστικά κινήθηκε με οδηγό τη φράση που είχε πει, ακριβώς πριν δυο μήνες σε συνέντευξή του, ότι δηλαδή «ο Καμμένος είναι έντιμος άνθρωπος».

Το στοίχημα. Το κρίσιμο στοίχημα είναι κατά πόσο μπορεί πορευτούν από εδώ και πέρα χωρίς εντάσεις, καθώς το Σκοπιανό είναι μπροστά και εάν υπάρξει εξέλιξη και επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών με τη χρήση της σύνθεσης ονομασίας, οι ΑΝΕΛ θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης, καθώς θα λάβουν υπόψη το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης. Ο Τσίπρας κατανόησε πλήρως τους προβληματισμούς Καμμένου, αλλά στο Μακεδονικό δεν δείχνει διάθεση να υποχωρήσει, αν και αναγνωρίζει και σέβεται τις ευαισθησίες του προέδρου των ΑΝΕΛ στο συγκεκριμένο ζήτημα. Οι δυο τους έδειξαν να αντιλαμβάνονται πλήρως ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο και ο Πρωθυπουργός φέρεται να τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία που έχει όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, αλλά για τη χώρα πρωτίστως η ομαλή έξοδος από τα Μνημόνια έπειτα από οκτώ χρόνια βαθιάς κρίσης και αυτή η προσπάθεια πρέπει να ολοκληρωθεί όπως και η πορεία της κυβέρνησης έως το 2019.

Ρίχνουν τους τόνους. Κάποια στιγμή ετέθη και το θέμα των δηλώσεων ένθεν κακείθεν και συμφωνήθηκε να πέσουν οι τόνοι, καθώς η συνεχής εικόνα εσωστρέφειας που παρουσιάζει ο κυβερνητικός συνασπισμός επιβαρύνει το κλίμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία και της κυβέρνησης. Σχετική οδηγία για να υποχωρήσει και ει δυνατόν να εξαλειφθεί πλήρως η επιθετική διάθεση θα δοθεί αρμοδίως στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενώ αποτελεί ένα ακόμα στοίχημα κατά πόσο μπορούν να συνυπάρξουν από εδώ και πέρα.