Στο δίπτυχο εθνικά θέματα – επενδύσεις επικεντρώνει το ενδιαφέρον του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θέτει τα θέματα αυτά στον ευρύ κύκλο επαφών που έχει με ξένους ηγέτες και με διεθνείς παράγοντες. Ειδικά τα ελληνοτουρκικά και η ανάγκη άμεσης απελευθέρωσης των δύο ελλήνων στρατιωτών από τις τουρκικές Αρχές, βρίσκονται στην πρώτη σειρά της ατζέντας του, κάτι που επαναβεβαιώθηκε και με τη συνάντηση που είχε χθες με τον εμίρη του Κατάρ Αλ Τάνι.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος μετέβη στη Ντόχα για σειρά συναντήσεων με την ηγεσία της χώρας και με το βασικό επενδυτικό fund του Κατάρ, ζήτησε την παρέμβαση του εμίρη στην Αγκυρα, σε μια προσπάθεια η υπόθεση αυτή να έχει άμεσα αίσιο τέλος. Η επιλογή Μητσοτάκη δεν ήταν τυχαία, καθώς είναι γνωστό το καλό επίπεδο των σχέσεων Τουρκίας – Κατάρ και η θέση του Αλ Τάνι έχει βαρύνουσα σημασία για τον Ερντογάν. Επισημαίνεται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε θέσει το ίδιο θέμα και στις επαφές που είχε στις Ηνωμένες Πολιτείες, την περασμένη εβδομάδα, όπου μεταξύ άλλων είχε δει τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, ενώ συνομίλησε και με τον επικεφαλής της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτών θα το θέσει και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η σύνοδος του οποίου πραγματοποιείται την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να κινητοποιήσει τον διεθνή παράγοντα προκειμένου να μεγιστοποιήσει την πίεση στον Ερντογάν. Θεωρεί ότι αυτή την τακτική πρέπει να είχε ακολουθήσει και η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, αντί να περιμένει τις εξελίξεις, θέση που αναμένεται να εκφράσει σήμερα το πρωί, μιλώντας στο συμβούλιο των τομεαρχών του κόμματός του. Θα ασκήσει κριτική στους χειρισμούς του Πρωθυπουργού και των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας και θα συνδέσει το θέμα αυτό με τη γενικότερη στάση του Ερντογάν μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα, αλλά και με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, στην πολιτική ηγεσία του Κατάρ τόνισε ότι μετά τις εκλογές η κυβέρνηση της ΝΔ εγγυάται ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και κυρίως ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διευκολύνει και δεν θα δυσχεραίνει τις επενδύσεις. «Το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι δεδομένο. Ομως υπάρχει πάντα μια μεγάλη απόσταση μεταξύ της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της πραγματοποίησης σημαντικών επενδύσεων που η χώρα μας τόσο πολύ χρειάζεται, προκειμένου να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης» σχολίασε μετά τη συνάντησή του με τον Αλ Τάνι.