Η Ρωσία εμπόδισε τη Δευτέρα τη διεξαγωγή συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα συζήτησης την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

«Δεν βλέπουμε τίποτε που να δικαιολογεί αυτή τη συνεδρίαση από τη στιγμή που τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν βρίσκονται στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο Γενάδι Κουζμίν, αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος διεθνής υποστηρικτής του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Η Γαλλία και έξι ακόμη μέλη του ΣΑ ζήτησαν αυτή τη συνεδρίαση, που αναμενόταν να συμπεριλάβει ενημέρωση του Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν, Υπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μια ψήφος λιγότερη

«Το Συμβούλιο χρειάζεται να διαθέτει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να κατανοήσει την κρίση την οποία εξετάζει, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κι’ αυτή είναι κυρίως η υπόθεση στη Συρία», δήλωσε ο γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Φρανσουά Ντελάτρ.

Ο Κουζμίν ζήτησε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της διαδικασίας και μόλις οχτώ αντιπροσωπείες ψήφισαν υπέρ της συνεδρίασης αυτής, μια ψήφος λιγότερη από τον απαιτούµενο αριθµό.

Η Κίνα, η Βολιβία και το Καζακστάν ψήφισαν μαζί με τη Ρωσία κατά της διεξαγωγής της συνεδρίασης, ενώ η Ακτή Ελεφαντοστού, η Ισημερινή Γουινέα και η Αιθιοπία απείχαν.

Μαζί με τη Γαλλία, υπέρ ψήφισαν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Πολωνία, η Ολλανδία, οι ΗΠΑ, το Περού και το Κουβέιτ. Ολοι, εκτός από το Κουβέιτ, είχαν ανεπίσημη συνάντηση στην οποία ο Ζέιντ αναμενόταν να μιλήσει.