Η αυλαία του ιδρυτικού Συνεδρίου έπεσε και, πλέον, όλα τα σχήματα του Κινήματος Αλλαγής ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. Το βάρος των εσωκομματικών διαβουλεύσεων πέφτει σε δύο άξονες: στην πολιτική πρόταση, που άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά μετά την έγκριση του Σχεδίου Ελλάδα και την ομιλία της Φώφης Γεννηματά, και στην οργανωτική συγκρότηση του νέου φορέα, που στόχο έχει τη μέγιστη δυνατή προετοιμασία μέχρι τις εκλογές.

Η πολιτική πρόταση έχει συζητηθεί κατά κόρον, με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου να υιοθετούν την απόφαση της προέδρου για πολιτική αυτονομία, τη στιγμή που το φλερτ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την πλευρά της ΝΔ καλά κρατεί. Για τη Χαριλάου Τρικούπη το Συνέδριο βοήθησε στην οριοθέτηση του κεντροαριστερού χώρου και, παρά τις γκρίνιες, δίνει το στίγμα της επόμενης μέρας. «Δεν έχουμε λόγο να ταυτιστούμε με τις πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ούτε βεβαίως με τις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ» («News247») ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας πως στόχος είναι το Κίνημα Αλλαγής να βγει τρίτο κόμμα. «Είναι πλαστό το δίλημμα για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ» τόνισε από τη δική του πλευρά ο Νίκος Ανδρουλάκης («Θέμα fm»). Θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο ότι το πρώτο κρίσιμο πολιτικό τεστ θα είναι η κοινοβουλευτική στάση ΔΗΣΥ και Ποταμιού στο Μακεδονικό, ειδικά αν οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν λύση που περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

ΟΙ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ. Στο οργανωτικό πεδίο έχουν ξεκινήσει ήδη οι συζητήσεις για τη συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής. Στη ΔΗΜΑΡ οι εσωτερικές εκλογές για την ανάδειξη των 35 εκπροσώπων του κόμματος είχαν ευρεία συμμετοχή –στελέχη όπως ο Νίκος Τσούκαλης, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Θόδωρος Μαργαρίτης και ο Γιώργος Γιάνναρος εξασφάλισαν μια θέση στο νέο όργανο. Στα υπόλοιπα σχήματα οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, τόσο για τα ονόματα των συμμετεχόντων σε Κεντρική Επιτροπή και Εκτελεστική Γραμματεία όσο και για τον νέο γραμματέα, για τον οποίο το προφίλ δεν έχει αλλάξει: πρέπει να είναι νέος, με κάποια εμπειρία σε οργανωτικά ζητήματα και να μην απωθείται από το καταστατικό ασυμβίβαστο, σύμφωνα με το οποίο δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος σε κανένα εκλογικό αξίωμα. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί και η οργανωτική διαδικασία «από τα κάτω προς τα πάνω» –όπως τονίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, η αξιολόγηση των στελεχών «αφορά τους πάντες». Παρότι ένα από τα αιτήματα που διατυπώθηκαν στο Συνέδριο ήταν και η ενοποίηση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τις επόμενες εκλογές –«θα ήταν αντιδημοκρατικό να τις καταργήσουμε. Μιλάμε, όμως, συνεννοούμαστε και έχουμε στα περισσότερα θέματα ενιαία τοποθέτηση» ανέφερε επί του θέματος ο Σταύρος Θεοδωράκης.