Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κάλεσαν τη Δευτέρα τη Ρωσία να απαντήσει στα ερωτήματα σχετικά με τη χρήση του νευροτοξικού παράγοντα στην επίθεση εναντίον του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο βρετανικό Σάλσμπερι και εξέφρασαν "απόλυτη αλληλεγγύη" προς το Λονδίνο.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την υπουργική σύνοδο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει κατηγορηματικά την επίθεση εις βάρος του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στο Σάλσμπερι του Ηνωμένου Βασιλείου στις 4 Μαρτίου 2018, εξαιτίας της οποίας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και ένας αστυνομικός. Οι ζωές πολλών πολιτών απειλήθηκαν από αυτή την παράτολμη και παράνομη ενέργεια. Η ΕΕ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της την εκτίμηση της βρετανικής κυβέρνησης ότι είναι πολύ πιθανόν να ευθύνεται (για την επίθεση) η Ρωσική Ομοσπονδία».

«Η ΕΕ είναι σοκαρισμένη από την επιθετική χρήση του όποιου νευροτοξικού παράγοντα στρατιωτικής προέλευσης, ενός τύπου που έχει παρασκευαστεί στη Ρωσία, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια. Η χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι απολύτως απαράδεκτη και συνιστά απειλή για την ασφάλεια όλων μας. Κάθε τέτοια χρήση αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης Απαγόρευσης Χημικών Όπλων και του διεθνούς δικαίου και αψηφά τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Η ΕΕ χαιρετίζει τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεργαστεί στενά με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) στην έρευνα για την επίθεση. Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να απαντήσει επειγόντως στα ερωτήματα που τέθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη διεθνή κοινότητα και να αποκαλύψει άμεσα, πλήρως και ολοκληρωμένα το πρόγραμμά της για τον Novichok στον ΟΑΧΟ» τονίζει η ΕΕ.

Την ίδια στιγμή στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την απόλυτη αλληλεγγύη της προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τη στήριξή της, περιλαμβανομένων και των προσπαθειών του Ηνωμένου Βασιλείου να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι» και προστίθεται ότι «η ΕΕ θα παραμείνει στενά επικεντρωμένη στο ζήτημα αυτό και τις επιπτώσεις του»..

Η Ρωσία κάνει λάθος αρνούμενη κάθε ευθύνη για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εις βάρος του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι της Βρετανίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο βρετανός ΥΠΕΞ, ο οποίος απέσπασε τη στήριξη και άλλων χωρών της ΕΕ παρότι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει άμεση προοπτική επιβολής νέων οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας για την επίθεση.

Κατά την άφιξή του σήμερα στις Βρυξέλλες ο νέος υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Χάικο Μάας εξέφρασε την υποστήριξή του στη Βρετανία, ενώ ο ΥΠΕΞ του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «θα πρέπει να ασκήσουμε πιέσεις στη Ρωσία να συμμετάσχει σε μια πραγματική έρευνα για την επίθεση».

Τζόνσον: «Δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανέναν»

«Η ρωσική άρνηση είναι όλο και πιο παράλογη», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για το περιστατικό.

«Πρόκειται για μια τυπική ρωσική στρατηγική...δεν μπορούν πλέον να ξεγελάσουν κανέναν», είπε ο Τζόνσον ότι «δεν υπάρχει σχεδόν καμία χώρα στο τραπέζι εδώ στις Βρυξέλλες, η οποία να μην έχει επηρεαστεί τα τελευταία χρόνια από κάποιου είδους κακή ή ενοχλητική συμπεριφορά της Ρωσίας».

Την Κυριακή ο Τσόνσον κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αποθηκεύει ποσότητες του νευροτοξικού παράγοντα Novichok
οποίος παρασκευάστηκε τη σοβιετική εποχή και χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατά των Σκριπάλ, κάτι το οποίο η Μόσχα αρνείται.

Από την πλευρά της η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, η Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα ακούσουν αυτά που έχει να τους πει σήμερα ο Τζόνσον: "Θα ενημερώσει τους υπουργούς, θα συζητήσουμε και...θεωρώ, νομίζω ότι θα ενημερωθείτε από εμάς αργότερα σήμερα το πρωί για μια κοινή μας θέση (στο ζήτημα)".

«Πάντα περιμένω ενότητα», είπε η ίδια αναφερόμενη στην αλληλεγγύη στους κόλπους της ΕΕ απέναντι στη Βρετανία για την υπόθεση Σκριπάλ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από