Ανω – κάτω έχουν κάνει την κυβέρνηση τα πολιτικά παιχνίδια του Πάνου Καμμένου και οι διαρροές περί «δυσφορίας» ή αποχώρησης από το κυβερνητικό σχήμα. Το νοσηρό πολιτικό κλίμα ήρθε να χειροτερεύσει το «σιωπητήριο» που επέβαλε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στους βουλευτές του, με αποτέλεσμα αυτοί να έχουν…. εξαφανιστεί από τα τηλεπαράθυρα.

Και προφανώς τα τερτίπια του υπουργού Αμυνας συνδέονται άμεσα με την προσπάθεια πολιτικής του επιβίωσης καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κατάρρευση των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ομως, μια εικόνα αποσύνθεσης και ταυτόχρονα δυσλειτουργίας της κυβέρνησης, όπου οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται να συγκυβερνούν και ταυτόχρονα να αντιπολιτεύονται, δεν περιποιεί τιμή για την ποιότητα της δημοκρατίας.

Οι φήμες περί σημαντικών ανακοινώσεων την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, δημιούργησε ένα θρίλερ σχετικά με τις προθέσεις του Πάνου Καμμένου που κατά πολλούς είναι ένα ακόμη «παιχνιδάκι» πίεσης προς το Μαξίμου και τελικά θα οδηγήσει σε έναν ακόμη «συμβιβασμό» για να συνεχίσουν να κυβερνούν. Παρά βεβαίως τις διαφωνίες και τις δημόσιες αντιπαραθέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση, μέσω του Νίκου Παππά, έσπευσε να διαψεύσει ότι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις Τσίπρα και Καμμένου κι ότι δεν έγινε ποτέ συνάντηση των δύο την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσία και του ιδίου. Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιχείρησε να διαψεύσει την ρήξη Τσίπρα-Καμμένου και δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ότι «όχι μόνο δεν υπάρχει ρήξη αλλά ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Αμυνας θα συναντηθούν αύριο για να συζητήσουν το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε τουρκική φυλακή».

Η επόμενη κρίση

Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης, δια της διπλωματικής οδού, να δώσει λύση στο θέμα με τους αξιωματικούς, και με αυτό θα επιχειρήσει το Μαξίμου να πείσει τον Πάνο Καμμένο να «αποφεύγει» εμπρηστικές δηλώσεις και να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Και θα του ζητήσει να πορευτούν κανονικά στην κυβέρνηση… μέχρι την επόμενη κρίση η οποία θα είναι μετά το Πάσχα, όταν θα τεθεί το θέμα του «Μακεδονικού» στη Βουλή.

Σε μια λογική «βλέποντας και κάνοντας» θα πορευτεί δηλαδή ο κυβερνητικός συνασπισμός, με το Μαξίμου να εκβιάζεται από τον Καμμένο, μέχρι να βρει άλλες συμμαχίες για να ενισχύσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Και βεβαίως, ο υπουργός Αμυνας και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ρίξουν τους τόνους και θα παρεμβαίνουν μόνο για επικοινωνιακούς λόγους.

Επαναξιολόγηση

Σε κάθε περίπτωση η αυριανή συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου θα είναι μια καλή ευκαιρία επαναξιολόγησης της σχέσης των κυβερνητικών εταίρων, αλλά και μια προσπάθεια να πέσουν γενικώς οι τόνοι και από τις δύο πλευρές. Αναμένεται να δοθούν κι εξηγήσεις για την προσέγγιση Τσίπρα στον Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά και για τις πατριωτικές κορώνες του Πάνου Καμμένου για το Σκοπιανό και τους φυλακισμένους αξιωματικούς.

Χαρακτηριστικό των διαφορών που υπάρχουν και πρέπει να αμβλυνθούν είναι πάντως και η τοποθέτηση της Ράνιας Σβίγγου σχετικά με τη στάση Καμμένου στο Σκοπιανό: «Οι ΑΝΕΛ, ως κόμμα, και ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με μια τέτοια λύση, την ίδια στιγμή όμως έχουν πει, και προσωπικά ο κ. Καμμένος, ότι στηρίζει τις διαπραγματευτικές προσπάθειες του κ. Κοτζιά. «Εγώ, αυτό που θα έλεγα, είναι να περιμένουμε τι θα κάνει το κόμμα των ΑΝΕΛ, όταν θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή».