Το ρήγμα είναι μεγάλο και δύσκολα θα κλείσει. Η υπόθεση Ιβάν Σαββίδη έριξε όχι μόνο βαριά τη σκιά της πάνω από τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά προκάλεσε σεισμικές δονήσεις, σε τέτοιον βαθμό που δύναται να καταρρεύσει πλήρως το κυβερνητικό οικοδόμημα.

Οι τριγμοί ήταν έντονοι τους τελευταίους μήνες, αλλά την ύστατη στιγμή με εκατέρωθεν υποχωρήσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου βρισκόταν συμβιβαστική λύση. Το ζήτημα Σαββίδη, με τον οποίο ο υπουργός Αμυνας διατηρεί στενή επαφή, βάθυνε την κρίση στις σχέσεις των δυο κυβερνητικών εταίρων, ενώ με τις κινήσεις τους, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καίνε τη συμμαχία με τον Καμμένο. Σε αυτό το βαρύ κλίμα, η κυβέρνηση αναζητεί προκάλυμμα μέσω της υπόθεσης Novartis, ενώ καθόλου τυχαία δεν είναι και τα ανοίγματα του Πρωθυπουργού προς την Κεντροαριστερά στη λογική της συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου, κατά την ομιλία του στο Προοδευτικό Φόρουμ. Είχε προηγηθεί ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος με τον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι αναδεικνύονται πεδία συνεννόησης και συνεργασίας που μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για προοδευτικές συγκλίσεις.

Είναι προφανές, ωστόσο, ότι η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει όσο υπάρχει η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η κοινή πορεία Τσίπρα – Καμμένου, ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν να ολοκληρωθεί σύντομα, καθώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ που έχει συγκαλέσει για αύριο συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του φέρεται κοντά στην απόφαση να εγκαταλείψει το κυβερνητικό σκάφος. Εάν τελικά συμβεί αυτό –με πρόσχημα βέβαια το Σκοπιανό, αλλά και την υπόθεση των δύο στρατιωτικών –οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και τις θέσεις τους στην κρατική μηχανή, αλλά είναι πολύ πιθανόν να εξακολουθούν να στηρίζουν με ψήφο ανοχής, υπερψηφίζοντας κατά περίπτωση τα νομοσχέδια.

Ο Καμμένος, που είναι εξαφανισμένος εδώ και περίπου δέκα ημέρες και έχει ζητήσει και από τους βουλευτές του έως την αυριανή συνεδρίαση της ΚΟ να αποφύγουν δημόσιες εμφανίσεις, τηρεί σιγήν ιχθύος. Ο ίδιος όμως εμφανίζεται να μεταδίδει –και αυτό αποτυπώθηκε σε φιλικό του ΜΜΕ χωρίς να διαψευσθεί –ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί. Αυτό συνέβη στη σκιά φημών –για αστειότητες μιλάνε κυβερνητικά στελέχη –περί παρασκηνιακών επαφών της ελληνικής κυβέρνησης, ερήμην του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, για ανταλλαγή των ελλήνων στρατιωματικών με τρεις συλληφθέντες Κούρδους.

Ο υπουργός Αμυνας φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από αυτή την εξέλιξη και την περασμένη Πέμπτη συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντησή τους, η οποία δεν ανακοινώθηκε, συζητήθηκε η σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το μέλλον της. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο λένε ότι αυτά περί ανταλλαγών δεν ισχύουν, όπως και η προοπτική της παραίτησης Καμμένου, αν και υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται ότι το ρήγμα είναι μεγάλο.

Πυρά από Φίλη. Την επομένη της συνάντησης έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου και δόθηκε η εντολή να πέσουν οι τόνοι με τους ΑΝΕΛ. Ομως τα πυρά είναι συνεχή και χθες (Σκάι) ο Νίκος Φίλης είπε ότι η δήλωση Καμμένου περί ομηρείας των ελλήνων στρατιωτικών είναι προσωπική άποψη και δεν απηχεί τη θέση της κυβέρνησης, ενώ τόνισε στην παριστάμενη Ντόρα Μπακογιάννη ότι «ο Καμμένος είναι δημιούργημα της οικογένειας Μητσοτάκη» με τη βουλευτή της ΝΔ να λέει «mea culpa». Πάρα πολλοί στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στην ΚΟ τονίζουν ότι έρχεται το τέλος της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ οι πιο έμπειροι στέκονται στην αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου (Alpha) πως «στο τέλος της ημέρας, πρόκειται για δύο διαφορετικά κόμματα».

Προβεβλημένος κομματικός παράγοντας υπενθυμίζει σε συνομιλία του με «ΤΑ ΝΕΑ» την προ καιρού επισήμανση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Oι πιο μυημένοι επί των παρασκηνιακών συζητήσεων δεν διστάζουν να υπογραμμίσουν ότι υπό προϋποθέσεις, μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μάλιστα, αναφέρονται σε δυνητική συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ (διαθέτει 145 βουλευτές) με δύο βουλευτές από την Ενωση Κεντρώων, έναν ανεξάρτητο, έναν από τους ΑΝΕΛ και δύο ή τρεις από Το Ποτάμι (στο παρασκήνιο συζητείται και η ενδεχόμενη συμμαχία με έναν από τους δύο ευρωβουλευτές).

Τα μηνύματα του Τσίπρα. Σε αυτό το κλίμα, ο Πρωθυπουργός απηύθυνε προσκλητήριο με την ομιλία του στο Προοδευτικό Φόρουμ το βράδυ του Σαββάτου, ενώ ήταν σε εξέλιξη το ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της Λούκας Κατσέλη, υποστήριξε την ανάγκη συγκρότησης μιας νέας Αριστεράς στην Ευρώπη, ενώ έστειλε μήνυμα στο Κίνημα Αλλαγής και στη Φώφη Γεννηματά με την αναφορά του ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν ίσες αποστάσεις μεταξύ του συντηρητικού και του προοδευτικού πόλου στην Ευρώπη». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τα διακυβεύματα της επόμενης μέρας δεν επιτρέπουν μία τέτοια στάση», προκαλώντας ευρύτερες συζητήσεις για την αναφορά του, αν και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χθες ουσιαστικά είπε ότι απέχει πολύ ένας διάλογος με το Κίνημα Αλλαγής, από την πλευρά του οποίου απαιτούνται καθαρές κουβέντες.