Με λουκέτο στα νοσοκομεία απειλούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι τους με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι μισθολογικές περικοπές, τα κενά σε μόνιμο προσωπικό και οι μαζικές αποχωρήσεις των επικουρικών ιατρών έως το τέλος του έτους αποτελούν το εκρηκτικό «τρίπτυχο» που εντείνει το χάσμα ανάμεσα στους λειτουργούς του Ιπποκράτη και την Αριστοτέλους.

«Δρομολογούμε κινητοποιήσεις μετά το Πάσχα», σημειώνει η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), κ. Ματίνα Παγώνη στα tanea.gr, προσθέτοντας ότι έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση ώστε να αποφασιστεί η στάση των νοσοκομειακών γιατρών.

«Αγκάθι» για τους εκπροσώπους της Ένωσης είναι ότι παρά και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα – σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός- να προχωρήσει το κράτος στις σχετικές διορθώσεις.

«Υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατή η τροποποίηση του προϋπολογισμού για το 2018. Έτσι, η μοναδική διαβεβαίωση που λάβαμε είναι ότι από το υπερπλεόνασμα που θα προκύψει στο τέλος του έτους, θα διασφαλιστεί μια εφάπαξ ‘βοήθεια», προσθέτει η κ. Παγώνη, κάνοντας λόγο για απαξιωτική συμπεριφορά.

Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά τους επικουρικούς ιατρού η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επέμεινε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα παράτασης της θητείας τους, επιμένοντας στη λύση της λίστας, όταν και όπου προκύπτει ανάγκη. Αντίθετα, «επιχείρησε να αντισταθμίσει το γεγονός των χιλιάδων απολύσεων με νέες προκηρύξεις (800 συνολικά) μόνιμου ιατρικού προσωπικού μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 (πλέον των 768 που ανακοίνωσε προ ημερών), εκ των οποίων, όπως είπε, οι 400 θα αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα Κέντρα Υγείας, εκφράζοντας την ‘ελπίδα’ ότι οι προσλήψεις θα ολοκληρωθούν στο τέλος του έτους», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κ. Ηλίας Σιώρας.

Από την πλευρά τους οι νοσοκομειακοί γιατροί τόνισαν εκ νέου ότι στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας αυξάνονται καθημερινά οι ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ ιδιαίτερες επιφυλάξεις εξέφρασαν και για τα αποτελέσματα που θα αποφέρει η μεταρρύθμιση που δρομολογείται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Σημειώνεται ότι στην ίδια συνάντηση τέθηκε και το θέμα του πρόσφατου νόμου που φέρνει αλλαγές στο ωράριο των γιατρών, με τον κ. Ξανθό να δηλώνει ότι το σχέδιο αυτό βρίσκεται σε αναστολή. Αντίθετα, όπως ο ίδιος επεσήμανε μετά το Πάσχα θα φέρει πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο Οργανισμών των νοσοκομείων και νέο πλαίσιο των ΥΠΕ και τη χωροταξία τους».