Στο ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν μη συστημικές τράπεζες στην ανάπτυξη της χώρας, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, επισημαίνοντας ότι δεν δόθηκε στο παρελθόν η προσοχή που θα έπρεπε.

Ο κ.Τσακαλώτος αναφέρθηκε ειδικότερα στις συνεταιριστικές τράπεζες και στην αναπτυξιακή τράπεζα και στον ρόλο τους, άποψη με την οποία διαφώνησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις.

Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε έμφαση στην προσπάθεια βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών στη χώρα, επισημαίνοντας ότι σημαντικό ρόλο έχει η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, συμπληρώνοντας ότι η οριστική λύση θα απαιτήσει χρόνο.

Επίσης ο κ.Τσακαλώτος αναφερόμενος στις αποταμιεύσεις επισήμανε ότι είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης και όχι προϋπόθεση, ειδικά σε μια χώρα που είναι χρόνια σε ύφεση όπως η Ελλάδα.

Αυτό που προέχει, είπε ο υπουργός είναι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη ώστε να δημιουργηθούν οι αποταμιεύσεις, ακόμα ένα σημείο στο οποίο διαφώνσε ο κ. Στουρνάρας.

Σημειώνεται πως ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι στο νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση οι μεγάλες επενδύσεις, σε επιμέρους τομείς της χώρας, θα συνδέονται και με τις μικρότερες επιχειρήσεις σε αντίθεση με ότι συνέβαινε μέχρι πρόσφατα.

Πάντως, η διαφωνία μεταξύ φίλων και πρώην συμφοιτητών είχε και χιούμορ.

«Έχω μια κάθετη διαφωνία με τον Γιάννη για την οικονομία, και πιστεύω ότι οι καθηγητές του ή θα τρίζουν τα κοκαλάκια τους, όσοι δεν είναι μαζί μας, ή θα θέλουν να πηδήξουν από τον 5ο» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως «τα όσα κάνει τα πιστεύει, γι αυτό τον αγαπώ», εκφράζοντας ωστόσο στην συνέχεια τις αντιρρήσεις του για τα όσα είπε.