Ο κίνδυνος εμπορικού πολέμου και το τέλος του φθηνού χρήματος θα είναι τα βασικά σημεία συζήτησης στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των είκοσι ισχυρότερων χωρών του κόσμου. Το G20 συνεδριάζει σήμερα και αύριο στην Αργεντινή, την ώρα που από τη συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη οι αγορές περιμένουν να αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια.

Η συνεδρίαση του ΔΣ της Fed θα είναι η πρώτη για τον νέο της πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ ο οποίος μέχρι τώρα έχει δείξει ότι σκοπεύει να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα αύξησης των επιτοκίων που είχε παρουσιάσει η προκάτοχός του Τζάνετ Γέλεν. Τα στελέχη της Fed αναμένεται να ανακοινώσουν μεθαύριο αύξηση του κόστους δανεισμού, όπως εκτιμούν αναλυτές και οικονομολόγοι που βασίζονται σε ενδείξεις που δίνουν κατά καιρούς στελέχη της κεντρική τράπεζας. Στην ίδια συνεδρίαση θα γίνουν προβλέψεις για το εάν φέτος θα πραγματοποιηθούν συνολικά τρεις ή τέσσερις τέτοιες αυξήσεις των επιτοκίων. Για το 2019 προβλέπονται συνολικά δύο αυξήσεις και για το 2020 άλλες δύο. Ολα όμως μπορεί να αλλάξουν, ιδιαίτερα αν ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος.

ΣΤΟ G20. Ο προστατευτισμός παραμένει φλέγον ζήτημα για το G20, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο διακινδυνεύοντας έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Τόσο η Γερμανία όσο και η Αργεντινή, η οποία φιλοξενεί το G20, επιθυμούν στο τελικό ανακοινωθέν να υπάρχει η υπόσχεση ότι θα παραμείνει ελεύθερο το διεθνές εμπόριο. Η σύνοδος αυτή αναμένεται επίσης ότι θα είναι μια καλή ευκαιρία τόσο για τους Ευρωπαίους όσο και για τους Κινέζους και τους εκπροσώπους των ΗΠΑ να συζητήσουν ξανά ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα αυτό. Η Ευρώπη με επικεφαλής τη Γερμανία είναι διατεθειμένη να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους Αμερικανούς για να αποφευχθεί η εκατέρωθεν επιβολή δασμών.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς προειδοποίησε ξανά χθες από το Μπουένος Αϊρες ότι ο προστατευτισμός μπορεί να βλάψει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και υποσχέθηκε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει τις συνομιλίες ώστε να πείσει τις ΗΠΑ να υποχωρήσουν. Την ίδια στιγμή η Γερμανία βρίσκεται σε στενές επαφές με την Κίνα για να εκτιμήσουν πιθανούς τρόπους αντίδρασης εάν ο Λευκός Οίκος αποφασίσει ότι θέλει να ακολουθήσει σκληρή γραμμή. Στο πλαίσιο αυτών των συνομιλιών το Σάββατο η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ για το θέμα των δασμών και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πολυμερής συνεργασία για το παγκόσμιο εμπόριο.