Eάν όντως η εκδίκηση είναι ένα φαγητό που τρώγεται κρύο, τότε το δικό του ο Στιβ Μπαρτ Τζούνιορ το είχε βάλει στην κατάψυξη εδώ και δώδεκα χρόνια. Δώδεκα, για να μην πω είκοσι έξι! Στις 12 Νοεμβρίου του 2006 οι 24 πόντοι και τα 7ριμπάουντ του αμερικανού γκαρντ (με την ουκρανική υπηκοότητα) δεν έφταναν στην Ολυμπιάδα Πατρών για να νικήσει τον Αρη που πέρασε από την Πάτρα με σκορ 82-71.

Την Πρωταπριλιά του 2017 φορώντας τη φανέλα του Απόλλωνα Πατρών σκόραρε 21 πόντους στο Νick Gallis Hall, αλλά ο Αρης επιβλήθηκε με 79-70 και έδωσε στους Αχαιούς μια ακόμη σπρωξιά προς τον γκρεμό. Το κακό δεν τρίτωσε προχθές το βράδυ στη Νεάπολη όπου δέκα ημέρες μετά τα 34α γενέθλιά του ο Νεοϋορκέζος επέστρεψε εν χορδαίς και οργάνοις στο ελληνικό πρωτάθλημα και στο ντεμπούτο της τρίτης παρουσίας του οδήγησε τον Φάρο Λάρισας στη στοιχειωμένη νίκη επί του Αρη με 81-76 και στην προσημείωση της παραμονής του στην Basket League. Η βαλίτσα όμως πηγαίνει πολύ πιο μακριά και πολύ πιο παλιά… Ο προχθεσινός δήμιος του Αρη (28 πόντοι, με 5/7δ., 2/6τρ., 12/14β. σε 27 λεπτά) είναι γιος του Στιβ Μπαρτ Τζούνιορ, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 1992, ύστερα από τρεις σεζόν στο ΝΒΑ και ενώ στους Σανς έπαιζε ως αλλαγή του Κέβιν Τζόνσον και του Τζεφ Χόρνασεκ, ήλθε στην Ελλάδα για να αντικαταστήσει τον θρυλικό Ντέιβιντ Ινγκραμ στον Ηρακλή, αλλά δεν του έμελλε να μακροημερεύσει.

Στις 10 Οκτωβρίου του 1992 στο Ιβανώφειο, απέναντι στον αλαφιασμένο από το κυνηγητό τού νυν προπονητή του Αρη Παναγιώτη Γιαννάκη (ο οποίος χθες αποβλήθηκε από τον διαιτητή Τάσο Πηλοΐδη στο πρώτο ημίχρονο με δυο τεχνικές ποινές) και στον Νίκο Γκάλη, ο Μπαρτ πέτυχε 43 πόντους, αλλά τζίφος: ύστερα από δυο παρατάσεις ο Ηρακλής γνώρισε την ήττα με 105-92, που υπήρξε ένα πταίσμα μπροστά στο επιγενόμενο «έγκλημα».

Επειτα από μερικές μέρες, επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη, ο Μπαρτ συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης έχοντας στην κατοχή του δυο γραμμάρια κόκας και έντεκα γραμμάρια χασίς, με αποτέλεσμα να αποβληθεί από το ελληνικό πρωτάθλημα και να επιστρέψει στο ΝΒΑ ως παίκτης των Ουάσιγκτον Μπούλετς, μάλιστα εκείνη η πολύκροτη υπόθεση υπήρξε η αφορμή της καθιέρωσης του doping control.

Eίκοσι έξι χρόνια αργότερα ο υιός Μπαρτ είναι καλοδεχούμενος εδώ, απ’ όπου ο πατέρας του έφυγε με τη στάμπα του χρήστη ναρκωτικών και ως persona non grata. «Πρόκειται για παίκτη υψηλού επιπέδου και εξαιρετικό χαρακτήρα» σχολιάζει ο προπονητής του Φάρου Θανάσης Σκουρτόπουλος, ο οποίος τον κοουτσάρισε και στους τελευταίους δέκα αγώνες του περσινού πρωταθλήματος στον Απόλλωνα Πατρών. «Διαθέτει ηγετική προσωπικότητα, δεν κάνει καταχρήσεις στα σουτ και ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες. Ο ίδιος ήθελε να παίξει πλέι μέικερ, αλλά τον έβαλα σούτινγκ γκαρντ, επειδή αφενός στη θέση αυτή έχουμε τον Νώντα Παπαντωνίου και αφετέρου για να αποφύγει την κόπωση και τη φθορά από το κατέβασμα της μπάλας».

Ο κοσμογυρισμένος λεγεωνάριος (με 23 ομάδες σε 15 διαφορετικές χώρες και παρών στο Ευρωμπάσκετ του 2011 με την Ουκρανία) Στιβ Μπαρτ Τζούνιορ είναι.. σεσημασμένος στο ελληνικό πρωτάθλημα από τις 18 Οκτωβρίου του 2006, όταν οδήγησε τη νεοφώτιστη Ολυμπιάδα Πατρών σε ένα από τα ηχηρότερα μπαμ στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος: στην απροσδόκητη νίκη επί του μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκού με 68-67, της οποίας υπήρξε ο φυσικός αυτουργός με 24 πόντους (6/11δ., 2/8τρ., 6/6β.).