19 Μαρτίου 1965

Η ΑΘΗΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Κάθε βράδυ, έξω από τα καταστήματα που πουλάνε συσκευές τηλεοράσεως, πολυάριθμοι θεατές συνωστίζονται, για να δουν το «νέο φρούτο». Υπάρχουν σήμερα, εγκαταστημένοι στην πρωτεύουσα, γύρω στους 2.000 δέκτες. Που σημαίνει ότι 2.000 αθηναϊκές οικογένειες είναι έτοιμες να δεχθούν την επίσημη καθιέρωση της τηλεοράσεως. Εως τότε όμως (πότε;) θα ψυχαγωγούνται με τα τηλεοπτικά προγράμματα του Ισπανικού δικτύου και του Μπάντεν – Μπάντεν της Γερμανίας, που τα κύματά τους, τώρα, καθώς καλωσυνεύει ο καιρός, εισβάλλουν στον ελληνικό χώρο.

20 Μαρτίου 1965

Επιστολές

Χάθηκε η ελληνική μουσική; Υπεύθυνο για την διαμόρφωση μουσικής αντιλήψεως, είναι περισσότερο από κάθε άλλο σήμερα, το Ραδιόφωνο. Οταν ακόμη τούτο λέγεται και Εθνικό σημαίνει ότι είναι ελληνικό κι ελληνική πρέπει να είναι η μουσική του. Δεν μεταδίδει όμως τίποτα άλλο από «ρεμπέτικα», τα οποία μάλιστα χαρακτηρίζει σαν «λαϊκή μουσική». Το ίδιο γίνεται ακόμη σε κάθε ελληνική ταινία όπου απαραίτητα είναι τα τραγούδια με μπουζούκια. Μα και με την άλλη μουσική του Ραδιοφώνου που είναι γεμάτη φωνές νέγρων και «κλαπατσίμπανα» δεν νοιώθει κανείς διαφορετικό συναίσθημα. Στις λίγες δε στιγμές που λέει ότι μεταδίδει ελληνική μουσική, εκπέμπει τραγούδια κακόγουστα και μ’ άσχημους εκτελεστές. Ετσι απωθεί από την μουσική το αίσθημα των νέων, μια μουσική γεμάτη από λεβεντιά που θυμίζει τα βουνά, τις θάλασσες και τους λόγγους της πατρίδας μας.

Σ.Ν.

22 Μαρτίου 1965

Απροσδόκητα του 24ωρου

Καθημερινώς σε κεντρικό θέατρο, όταν σ’ ένα νούμερο παρουσιάζεται η φωτογραφία του Καραμανλή, καμμιά τριανταριά νεαροί σηκώνονται από τις θέσεις τους και χειροκροτούν έξαλλα τον αυτοεξόριστο αρχηγό, παρασύροντας και τον άλλο κόσμο σε χειροκροτήματα. Το γεγονός ότι οι τριάντα νεαροί είναι οι ίδιοι πάντα και δεν λείπουν από καμμιά παράσταση, δημιουργεί, ευλόγως, αμφιβολίες, για το «αυθόρμητο» και το «γνήσιο» των χειροκροτημάτων. Ή όχι;

24 Μαρτίου 1965

Σαν την Αγία Σοφία

Την ανέγερση ενός νέου, μεγάλου, ευπρόσωπου μητροπολιτικού ναού επρότεινε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Πλυτάς. Ετόνισε ότι ο σημερινός ναός της πλατείας Μητροπόλεως δεν μπορεί να καλύψη πια τις ανάγκες της πρωτευούσης. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος συνεφώνησε και τον παρέπεμψε στην επιτροπή της Αρχιεπισκοπής, η οποία είχε αναθέσει μάλιστα την εκπόνηση σχετικής μελέτης στον καθηγητή κ. Δοξιάδη. Κατά τον κ. δήμαρχο, η νέα Μητρόπολη των Αθηνών θα πρέπει να γίνη σε όγκο και μεγαλοπρέπεια ακριβώς όπως η Αγία Σοφία της Κωνσταντινουπόλεως, της οποίας μάλιστα υπάρχουν πλήρη τα σχέδια, να ανεγερθή σε περίοπτο κεντρικό χώρο, περιβαλλόμενη από ευρύτατο πάρκο και να αποβή η μεγάλη Μητρόπολη της Ορθοδοξίας ­- κάτι ανάλογο δηλαδή με τον Αγιο Πέτρο του Βατικανού – με ηλεκτρικούς κώδωνες κ.λπ. Η δαπάνη, εξάλλου, της ανεγέρσεώς της, που θα ανέλθη σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμυρίων δραχμών, θα μπορή να καλυφθή από δωρεές των πιστών.