Στη χώρα του διασημότερου… απέθαντου της ιστορίας, του Κόμη Δράκουλα, το να εμφανιστείς αυτοπροσώπως σε δικαστήριο για να τεκμηριώσεις ότι δεν είσαι νεκρός, φαίνεται πως δεν είναι αρκετό.

Ο Ρουμάνος, Κονσταντίν Ρελίου, το συνειδητοποίησε την περασμένη εβδομάδα. Το δικαστήριο του Βάσλουι, όπου είχε προσφύγει, απέρριψε το αίτημά του ν’ ακυρωθεί το πιστοποιητικό θανάτου του που είχε εκδοθεί το 2016, εν αγνοία του.

Ο Ρελίου, 63 ετών σήμερα, έφυγε από τη χώρα του στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για να εργαστεί στην Τουρκία. Επέστρεψε στη Ρουμανία τον περασμένο Ιανουάριο. Τότε οι αρχές τον ενημέρωσαν ότι… είχε πεθάνει.

Στην πραγματικότητα είχε κηρυχθεί νεκρός από την οικογένειά του, επειδή δεν είχαν κανένα νέο του επί πολλά χρόνια.

Κρίσιμης σημασίας απόφαση…

Το δικαστήριο δεν διευκρίνισε για ποιον λόγο απέρριψε το αίτημα του «νεκρού». Σύμφωνα με τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης, η προσφυγή του απορρίφθηκε πιθανότατα επειδή υποβλήθηκε εκπρόθεσμα.

Η επιστροφή από τον κόσμο των πεθαμένων είναι κρίσιμης σημασίας για τον 63χρονο: χωρίς επίσημη επικύρωση ότι… ζει, δεν μπορεί να εργαστεί νομίμως, ούτε να λάβει κοινωνικά επιδόματα ή σύνταξη.

Ο Κονσταντίν Ρελίου δεν έχει επαφή με τους συγγενείς του, καθώς και εκείνοι έφυγαν με τη σειρά τους στο εξωτερικό.

Πάντως δεν θα το βάλει κάτω, αφού σκοπεύει να προσφύγει και πάλι στα δικαστήρια για να αποδείξει, με τη βοήθεια εγγράφων αυτή τη φορά, ότι τα τελευταία χρόνια ζούσε αδιαλείπτως και δεν έκανε… διάλειμμα καθόλου.