Νέες κυρώσεις εις βάρος 19 Ρώσων, ανάμεσά τους και έξι ανώτεροι αξιωματούχοι της GRU, της υπηρεσίας πληροφοριών του ρωσικού στρατού, καθώς και πέντε ρωσικών φορέων, συμπεριλαμβανομένης της GRU, της FSB αλλά και του διαβόητου «εργοστασίου τρολ» της Αγίας Πετρούπολης Internet Research Agency, επέβαλε χθες το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών: «Οι σημερινές ενέργειες», επεσήμανε ο υπουργός Στίβεν Μνούτσιν, «στρέφονται κατά των αδιάλειπτων προσπαθειών αποσταθεροποίησης στις οποίες προβαίνει η Ρωσία, οι οποίες ξεκίνησαν με παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές και συνεχίστηκαν με κυβερνοεπιθέσεις».

Ο Μνούτσιν έκανε ιδιαίτερη μνεία στην περυσινή κυβερνοεπίθεση με τον ιό NotPetya, «την πλέον καταστροφική στην Ιστορία», που «οδήγησε σε απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ». Παράλληλα, όμως, η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε χθες δημόσια για πρώτη φορά πως η Ρωσία πραγματοποίησε κυβερνοεπίθεση και στο ενεργειακό της δίκτυο: σύμφωνα με αξιωματούχους, κακόβουλα λογισμικά βρέθηκαν στα λειτουργικά συστήματα πολλών οργανισμών και εταιρειών στον αμερικανικό ενεργειακό τομέα, και οι έρευνες κατέδειξαν πως προέρχονταν από τη Μόσχα. Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν αποτελούν τα σοβαρότερα μέτρα που έχει λάβει η Ουάσιγκτον εναντίον της Μόσχας από όταν ανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ την προεδρία.

Από τη μαύρη λίστα που ανακοινώθηκε όμως απουσιάζουν ολιγάρχες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που βρίσκονται κοντά στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Και αυτό έκανε ακόμη και Ρεπουμπλικανούς βουλευτές να επισημάνουν χθες πως ο Τραμπ οφείλει να κάνει πολύ περισσότερα. «Μεγάλη απογοήτευση» χαρακτήρισαν από την πλευρά τους τις κυρώσεις οι Δημοκρατικοί, επισημαίνοντας την «κλιμακούμενη επιθετικότητα» της Ρωσίας, «που περιλαμβάνει τώρα και μια επίθεση με χημικά όπλα στο έδαφος του στενότερου συμμάχου μας».

Ο ίδιος ο Τραμπ έχει επανειλημμένως αμφισβητήσει πόρισμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πως η Ρωσία παρενέβη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές με όπλο τις κυβερνοεπιθέσεις και την προπαγάνδα. Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησής του, βέβαια, έσπευσε να διαβεβαιώσει χθες στο Reuters πως ο αμερικανός πρόεδρος έχει αρχίσει να εξοργίζεται με τη ρωσική στάση.