Από την… εξωτερική (και μάλλον πολύ νωρίτερα από ό,τι θα περίμενε κανείς) εξελίχθηκε σε πρόσωπο της χρονιάς για τον Ολυμπιακό. Το γελαστό παιδί του Ρέντη, που όχι μόνο «τα κάνει όλα και συμφέρει» αλλά που ήδη έβαλε σε πειρασμό τους Ερυθρολεύκους να αναζητήσουν και άλλους σαν αυτόν από την εύφορη ποδοσφαιρική κοιλάδα της Β’ Γαλλίας. Ο Παπ Αμπού Σισέ, ο 23χρονος κεντρικός αμυντικός από τη Σενεγάλη, που την Κυριακή κόντρα στον Πλατανιά έπιασε στην 4η θέση των σκόρερ του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα τον σέντερ φορ Ούρος Τζούρτζεβιτς!

Ναι, ανάμεσα σε άλλες δεξιότητες πολύ πιο σημαντικές για τα τετραγωνικά ευθύνης του στο τερέν, ο υψηλόσωμος στόπερ ξέρει να κάνει καλά και αυτή τη δουλειά στο γήπεδο. Να στέλνει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Και αν τα τέσσερα γκολ δεν φτάνουν απαραίτητα ως απόδειξη στις 15 συμμετοχές του στο πρωτάθλημα, η στατιστική που… απογειώνει τη σχετική συζήτηση, αφορά τον αριθμό των τελικών προσπαθειών του ώς τώρα. Ο Σισέ έχει 25 (!) εκ των οποίων οι 17 με το κεφάλι.

Για να καταλάβει κανείς την αξία αυτού του αριθμού, φτάνει να ρίξει μια ματιά στον Πάρντο (19 συμμ. /23 τελ.), στον Τζούρτζεβιτς που λέγαμε (17 συμμ. /18 τελ.), τον Σεμπά (14 συμμ. / 15 τελ.) ακόμη και στον Μιραλάς (8 συμμ. / 17 τελ.). Μόνο οι Ανσαριφάρντ (20 συμμ. / 49 τελ.), ο Φορτούνης (20 συμμ. / 41 τελ.) και ο Μάριν (20 συμμ. / 30 τελ.) τον περνούν ώς εδώ σε αριθμούς και αυτό μάλλον εξηγεί πολλά. Εξηγεί για παράδειγμα έναν από τους λόγους για τον οποίο ήδη έχουν σπεύσει μια σειρά από σκάουτ να ανεβάσουν το όνομά του ψηλά στις λίστες των προτάσεών τους για το καλοκαίρι. Η Μπενφίκα που είναι δεδομένο πως ενδιαφέρεται, αλλά και τουλάχιστον δύο ομάδες από τη Γερμανία που στο πρόσωπο του Σισέ βλέπουν τη λογική συνέχεια της μεγάλης των στόπερ σχολής που ο Ολυμπιακός υποστηρίζει. Ο Μανωλάς, ο Σιόβας, ο Ρέτσος τώρα ο νεαρός από τη Σενεγάλη που αυτές τις ημέρες περιμένει και το πρώτο του προσκλητήριο από την εθνική ομάδα.

Εννοείται ότι οι Πειραιώτες κάθε άλλο παρά ενδιαφέρονται για σκέψεις… μακριά από εδώ. Ηδη για τον Σισέ ετοιμάζεται νέο συμβόλαιο με καλύτερες αποδοχές, και φυσικά ο 23χρονος υπολογίζεται ως το επόμενο σημείο αναφοράς για την καρδιά της άμυνας. Εκείνος, ο Προτό και ο Κούτρης θα είναι τα 3/5 και της επόμενης άμυνας. Το κερδίζουν αυτό από τη φετινή τους παρουσία. Ειδικά για τον Σισέ είπαμε πως έγινε ήδη… πρότυπο αναζήτησης και για τις επόμενες στο λιμάνι. Η απόκτηση του Μαντί Καμαρά από την Αζαξιό είναι από μόνη της απόδειξη. Το ίδιο και τα συχνά πυκνά ταξίδια του Φρανσουά Μοντέστο προς την πατρίδα του Γαλλία, από την οποία και σχηματίζει τον δικό του φάκελο με τους υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους.

Αυτά όμως για του… χρόνου. Για φέτος; Ο Ολυμπιακός είναι στην αναμονή της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων για την επιστροφή των τριών βαθμών που του αφαιρέθηκαν για όσα συνέβησαν μετά το ματς με την ΑΕΚ.

Ισως σήμερα να γίνει γνωστή η ετυμηγορία. Το πιθανότερο όμως είναι να πάει το θέμα για την άλλη εβδομάδα. Αύριο οι Πειραιώτες έχουν φιλικό παιχνίδι στο Γεώργιος Καραϊσκάκης (15.00) με τον Πανιώνιο, και σε αυτό ο Οσκαρ Γκαρσία αναμένεται να δώσει χρόνο συμμετοχής και σε ποδοσφαιριστές της ομάδας Νέων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Καταλανός μετά το ματς αυτό θα δώσει τριήμερο ρεπό στην ομάδα, και η επόμενη προπόνηση θα γίνει στον Ρέντη την Τρίτη το απόγευμα.

– Από το λιμάνι διέψευδαν χθες ότι υπήρξε τις τελευταίες ημέρες συνάντηση εκπροσώπων της διοίκησης με τον μάνατζερ των Οφόε και Μιραλάς.