«Απόφαση – σκάνδαλο» χαρακτήριζε χθες η πλειονότητα του τουρκικού Τύπου την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης να απορρίψει το τρίτο αίτημα των τουρκικών Αρχών για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών. Η αντίδραση του τουρκικού Τύπου, ο οποίος σε μεγάλο ποσοστό ελέγχεται από την τουρκική κυβέρνηση, ουσιαστικά προϊδεάζει για τον τρόπο που θα χειριστεί η Τουρκία από εδώ και στο εξής την υπόθεση των δύο Ελλήνων. Μετά και την εξέλιξη αυτή δηλαδή, δεν αποκλείεται η Τουρκία να «παζαρέψει», κατά την προσφιλή της συνήθεια, την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους.

Υπενθυμίζεται πως η τουρκική κυβέρνηση αμέσως μετά τη σύλληψη των ελλήνων αξιωματικών στον Εβρο είχε δηλώσει πως δεν θέτει θέμα ανταλλαγής και συνεπώς δεν συνδέεται η υπόθεση των δύο με αυτή των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα επιχειρήσει παρασκηνιακά να πιέσει τη χώρα μας για την έκδοση των οκτώ, ακολουθώντας κατά γράμμα και σε υπερθετικό βαθμό τον τουρκικό νόμο για τους δύο Ελληνες. Αλλωστε, αυτό έχει αποδειχθεί από την πρώτη στιγμή της σύλληψης των ελλήνων στρατιωτικών. Οι τουρκικές Αρχές και η Δικαιοσύνη της γειτονικής χώρας έχουν επιδείξει έως τώρα υπέρμετρη τυπολατρεία, με αποτέλεσμα οι δύο Ελληνες να εξακολουθούν να βρίσκονται κρατούμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, χωρίς ακόμα να έχει προσδιοριστεί η δίκη τους.