Οταν ξεκινά μια νέα θητεία, δεν συνηθίζεται η ερώτηση αν θα είναι η τελευταία. Αλλά για την Ανγκελα Μέρκελ, που ξεκίνησε χθες την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία, η ερώτηση των δημοσιογράφων στη συνέντευξή της στο κανάλι ARD ήταν αναμενόμενη. Η απάντηση ήταν μια τυπική απάντηση Μέρκελ: «Με γνωρίζετε. Δίνω τις απαντήσεις πάντα, όταν αυτό είναι επιβεβλημένο», είπε η παλιά και νέα καγκελάριος.

Αναγκαίο και πιεστικό είναι να δοθεί μία απάντηση στον εμπορικό πόλεμο του αμερικανού προέδρου στην ΕΕ και κυρίως τη Γερμανία. Η Μέρκελ θέλει μία ενιαία στάση των Ευρωπαίων στην απειλή του Τραμπ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές από την Ευρώπη, χωρίς να αποκλείεται και απάντηση με το ίδιο νόμισμα. «Αν χρειαστεί, δεν πρέπει να φοβηθούμε τα αντίμετρα», είπε. Οι επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση, που ατόνησαν το τελευταίο εξάμηνο και εξαιτίας της κυβερνητικής κρίσης στη Γερμανία, θα εντατικοποιηθούν με την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.

Η Μέρκελ και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι επείγονται να πιάσουν δουλειά και ήδη χθες, μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Με την επανεκλογή της Μέρκελ και τη νέα κυβέρνηση, η Γερμανία επανέρχεται στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή ύστερα από έξι μήνες παραλυτικής κυβερνητικής κρίσης.

Τα πρώτα συγχαρητήρια στη Μέρκελ ήρθαν από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον οποίο θα επισκεφθεί η καγκελάριος αύριο στο Παρίσι, όπως και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς. Στη γαλλική πρωτεύουσα μετέβη ήδη χθες το βράδυ ο νέος υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Ο Μακρόν περιμένει εδώ και καιρό την απάντηση του Βερολίνου στις προτάσεις του για τις μεταρρυθμίσεις σε ΕΕ και ευρωζώνη.

Μία πρόγευση έδωσε χθες η καγκελάριος μετά την επανεκλογή της. «Στην κυβερνητική συμφωνία δεσμευτήκαμε ότι η Γερμανία θα πληρώσει περισσότερα στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ» είπε η Μέρκελ στο δεύτερο κανάλι ZDF. «Εκείνο όμως που δεν θέλουμε», τόνισε, «είναι να συγχέεται η εγγυητική ευθύνη και η υπευθυνότητα (των κρατών-μελών) ή να κοινοτικοποιούνται τα χρέη χωρίς να γίνονται ανταγωνιστικές οι χώρες. Σε αυτό τίποτα δεν θα αλλάξει».

Το πρώτο δείγμα γραφής έδωσε και ο νέος υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, διαβεβαιώνοντας τη Βρετανία ότι έχει την πλήρη στήριξη της Γερμανίας στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία εξαιτίας των πρόσφατων δολοφονιών πρώην πρακτόρων στο Λονδίνο. «Παίρνουμε τις εκτιμήσεις της βρετανικής κυβέρνησης σοβαρά, είμαστε ανήσυχοι, τασσόμαστε πλήρως στο πλευρό της Μεγάλης Βρετανίας», είπε ο Μάας κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών. Στις άμεσες προτεραιότητές του είναι η ένθερμη ανταπόκριση στις προτάσεις Μακρόν για την ΕΕ.

Η Ανγκελα Μέρκελ επείγεται να μπει στην κυβερνητική ρουτίνα, για να αφήσει πίσω και το κακό αποτέλεσμα της χθεσινής εκλογής της από τη Βουλή. Εξελέγη με 364 ψήφους επί συνόλου 692 ψηφισάντων βουλευτών, μόλις 9 πάνω από το απαραίτητο όριο της απόλυτης πλειοψηφίας 355 βουλευτών, ενώ υπήρξαν 9 αποχές. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 35 βουλευτές από το στρατόπεδο της συμπολίτευσης Χριστιανικής Ενωσης και Σοσιαλδημοκρατών δεν ψήφισαν τη Μέρκελ.

Ούτε το 2013 είχε ψηφιστεί από όλους τους βουλευτές του CDU-CSU και SPD. Αλλά το χθεσινό αποτέλεσμα δείχνει πόσο μεγάλες ήταν οι αντιστάσεις στη Μέρκελ και την επανέκδοση του μεγάλου συνασπισμού και στα δύο κυβερνητικά κόμματα και όχι μόνον στους Σοσιαλδημοκράτες που μετά το ναυάγιο της «Τζαμάικα» σύρθηκαν στη νέα συγκυβέρνηση με τη δεξιά Χριστιανική Ενωση. «Είμαι απλά χαρούμενη για την εμπιστοσύνη», είπε η Μέρκελ στο ARD. Δικαιολόγησε το αποτέλεσμα με το επιχείρημα ότι είναι η τέταρτη διαδοχική εκλογή της και μάλιστα έπειτα από μια δύσκολη περίοδο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. «Οι διαρροές δεν είναι από μας, εμείς κλείσαμε πλέον ειρήνη με τη Μέρκελ», εξήγησε στα «ΝΕΑ» ο Χανς Μίχελμπαχ της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης CSU, που αντιτάχθηκε επανειλημμένα στις επιλογές της Μέρκελ στην ευρωκρίση και στο Προσφυγικό. «Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι και χειρότερο», πρόσθεσε με ανακούφιση ο Μίχελμπαχ, ρίχνοντας την ευθύνη των διαρροών στους Σοσιαλδημοκράτες.

«Δεν ήταν οι δικοί μας», είπε στα «ΝΕΑ» ο σοσιαλδημοκράτης Κάρστεν Σνάιντερ, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD και Νο. 2 μετά την πρόεδρο Αντρέα Νάλες. Στο SPD υπολογίζουν ότι οι βουλευτές του που δεν ψήφισαν τη Μέρκελ «είναι μια φούχτα, μετριούνται στα δάχτυλα», όπως είπε χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμο κοινοβουλευτικό στέλεχος του SPD. Αποδίδουν τις διαρροές στους χριστιανοδημοκράτες αντάρτες κατά της Μέρκελ που κινούνται περί τον νέο υπουργό Υγείας Γενς Σπαν και ευαγγελίζονται τη συντηρητική «πολιτιστική επανάσταση». Οι Σοσιαλδημοκράτες περιμένουν τώρα τον «ενδιάμεσο απολογισμό» της κυβέρνησης όπως προβλέπεται στην κυβερνητική συμφωνία. Από τον απολογισμό αυτόν το 2019 θα εξαρτηθεί πως θα εξελιχτεί το δεύτερο ημίχρονο της «ΓκροΚο».