Μαγνήτης για όλες τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν γίνει τα σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα ανοικτά του Ισραήλ, της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Λιβάνου. Εταιρείες – κολοσσοί όπως η ExxonMobil, η Royal Dutch Shell, η Total, η Eni και η BP έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εκμεταλλευτούν κοιτάσματα στην περιοχή και τελευταία δείχνουν ότι θέλουν να αυξήσουν κι άλλο την παρουσία τους εκεί. Το ενδιαφέρον τους έχει αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της διπλωματικής προόδου που έχουν πετύχει οι ΗΠΑ στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ παλιών εχθρών όπως το Ισραήλ με την Αίγυπτο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η «Wall Street Journal».

Μετά την αμερικανική ExxonMobil, τη γαλλική Total και την ιταλική Eni, τώρα στο παιχνίδι θέλει να μπει και η Shell. Η ολλανδοβρετανική εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με επενδυτές κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Κύπρο και Ισραήλ για να εντείνει την παρουσία της στην περιοχή, δήλωσαν χθες πηγές στη «Wall Street Journal». Η Shell δίσταζε για πάρα πολλά χρόνια να συμμετάσχει σε ντιλ για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Τώρα όμως, όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, σκοπεύει να κλείσει συμφωνία 15ετούς διάρκειας και αξίας έως 30 δισ. δολαρίων για την αγορά φυσικού αερίου από Ισραήλ και Κύπρο.

ΝΤΙΛ 15 ΔΙΣ. ΔΟΛ. Τα ντιλ στην περιοχή ξεκλείδωσαν τον προηγούμενο μήνα, μετά τη συμφωνία ύψους 15 δισ. δολ. της Noble Energy και συνεργαζόμενων εταιρειών για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου από τα πεδία «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» του Ισραήλ. Το αέριο αυτό θα παρέχεται στη συνέχεια στην Αίγυπτο. Το ντιλ βασίστηκε σε ανάλογα που είχε κλείσει παλιότερα το Ισραήλ με την Ιορδανία, με διαμεσολαβητή τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σύμφωνα με την «WSJ». Τώρα και η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται διατεθειμένη να συνεχίσει να εργάζεται για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων της περιοχής, λένε οι ίδιες πηγές. Μένει να φανεί εάν τα μεγάλα αυτά συμφέροντα θα μπορέσουν τελικά να τα εκμεταλλευτούν η Κύπρος και η Ελλάδα, που έχουν απέναντί τους την επιθετική πολιτική της Τουρκίας.