Την πρόβλεψη ότι θα έρθει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος την έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε εκδήλωση για την… Υγεία. Οπως είπε, δεν αποκλείεται να ξεκινήσει από τη Συρία όπου οι Αμερικανοί, το Ιράν και η Ρωσία έχουν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις και αν γίνει χρήση αυτών τότε θα γίνει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Αλλά το τουρκικό καθεστώς δεν σταμάτησε σε προβλέψεις για παγκόσμιους πολέμους. Εδωσε, ύστερα από δύο χρόνια, και ένα βίντεο για τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Το τουρκικό βίντεο δόθηκε μόλις την Πέμπτη στη δημοσιότητα δήθεν για να αποδείξει τη συμμετοχή των οκτώ τούρκων αξιωματικών της Αεροπορίας στο πραξικόπημα. Τώρα το θυμήθηκε ο Ερντογάν. Την παραμονή της απόφασης της ελληνικής Δικαιοσύνης για την τύχη των οκτώ τούρκων αξιωματικών. Εχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από το αποτυχημένο πραξικόπημα και ο Ερντογάν παρουσιάζει βίντεο-ντοκουμέντο, το οποίο εάν το εξετάσει κανείς προσεκτικά δεν αποδεικνύει τίποτα. Δηλαδή εμφανίζει τούρκους αξιωματικούς (όντως είναι οι ίδιοι που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα) με στρατιωτικές στολές και με όπλα. Δεν σημαίνει ότι κάνουν και πραξικόπημα.

Αλλά ο Ερντογάν το έχει βάλει σκοπό της πολιτικής του καριέρας να επαναπατρίσει τους οκτώ «πραξικοπηματίες» όπως τους ονομάζει. Τους θέλει πίσω να τους δικάσει (και κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι εν συνεχεία η τύχη τους) και προετοιμάζει το έδαφος για αυτό τον σκοπό. Για παράδειγμα, οι διπλωματικές και μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας στην Ευρώπη (καθώς και στην Ελλάδα) ασχολούνται συνεχώς με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς. Δεν δείχνουν βεβαίως βίντεο ή φωτογραφίες, αλλά αναφέρουν πως έχουν στοιχεία (τα οποία όμως δεν αποδεικνύουν) ότι οι οκτώ στρατιωτικοί είχαν ενεργό ρόλο στο πραξικόπημα, ότι προτού προσγειώσουν το ελικόπτερό τους στην Αλεξανδρούπολη, πολυβόλησαν κτίρια και κόσμο. Εχει εκτραχυνθεί ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δηλώσεις του κατά πάντων υποδηλώνουν ένα «θηρίο» που δεν λογαριάζει τίποτα, που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Προκαλεί συνεχώς ένα κλίμα έντασης (καθώς και πολέμου, όπως συνέβη στην Αφρίν) από την Κύπρο ώς το Αιγαίο και τη Θράκη. Φτάνει ώς τα Σκόπια και τη Συρία, περνά τον Ατλαντικό και στρέφεται ευθέως εναντίον της Ουάσιγκτον και εν συνεχεία επιτίθεται στην Ευρώπη προκαλώντας όλες ανεξαιρέτως τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το 2019 (3 Νοεμβρίου) θα είναι έτος εκλογών στην Τουρκία (ταυτόχρονα προεδρικών και βουλευτικών) και ο σουλτάνος Ερντογάν επιδιώκει την επανεκλογή του με μεγάλο ποσοστό (σχεδόν με ποσοστά Τσαουσέσκου, όπως λένε οι αντίπαλοί του). Αυτός είναι ο λόγος που έχει εκτραχυνθεί. Επιτίθεται εναντίον όλων και πρωτίστως κατά των ΗΠΑ για τη στήριξη που παρέχουν στους Κούρδους, για την άρνησή τους να εκδώσουν το Γκιουλέν.

ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ ΤΩΝ ΗΠΑ. Για παράδειγμα, καθόλου δεν του άρεσε η ανάθεση του σημαντικού χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εξωτερικών στον Μάικ Πομπέο. Στο παρελθόν, ο πολιτικός που τα αμερικανικά προοδευτικά μίντια επιχαίρουν να αποκαλούν γεράκι, έχει καταφερθεί με ιδιαίτερα σκληρά λόγια εναντίον του Ερντογάν. Η αμηχανία της Αγκυρας αποτυπώνεται στις αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χωρίς καμία πρόκληση διεμήνυσε ότι «ο αμερικανός νέος υπουργός πρέπει να σέβεται την Τουρκία». Η παρέμβασή του αυτή σχετίζεται με τα δεκάδες δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που επανέφεραν στη δημοσιότητα το μήνυμα που είχε στείλει μέσω twitter ο Πομπέο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία στο οποίο την χαρακτηρίζει «ολοκληρωτική ισλαμιστική δικτατορία».

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν διατηρεί ανοιχτό μέτωπο με την Ευρωπαϊκή Ενωση αναφερόμενος και στην Ελλάδα σε ένα ρεσιτάλ εθνικισμού και προκλητικότητας μέσα από το Προεδρικό Μέγαρο καταγγέλλοντας την ΕΕ ότι βοήθησε με 400 δισ. ευρώ την οικονομική διάσωση της Ελλάδας και γύρισε την πλάτη στην Τουρκία.

ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. Δεν δίστασε να συμμαχήσει με τους Ιρανούς, ανέλαβε αυτοκλήτως τη στρατιωτική προστασία του Κατάρ (έναντι της Σαουδικής Αραβίας), αγόρασε πυραύλους S-400 από τη Ρωσία κάνοντας τις ΗΠΑ να οργιστούν. Δεν καταλαβαίνει τίποτα ο σουλτάνος Ερτογάν. Η σύλληψη των δύο Ελλήνων φαίνεται πως αποτελεί «παιγνίδι» στα χέρια του και θα τους χρησιμοποιήσει για να κερδίσει την απέλαση τούρκων πολιτών που έχουν καταφύγει κυνηγημένοι στην Ελλάδα από το απολυταρχικό καθεστώς του.