Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, είχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Οι δύο πολιτικοί αντάλλαξαν απόψεις εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας και 23ης Μαρτίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, με τον Τουσκ να αναφέρεται σε «καλή συνομιλία».

Στην τηλεφωνική συνομιλία αναφέρθηκε και o κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σε ανάρτησή του στο Τwitter, στην οποία γράφει ότι έγινε «παραγωγική ανταλλαγή απόψεων επί της ατζέντας του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», σημειώνοντας ότι «επαναβεβαιώθηκε η σημασία της στήριξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Υπενθυμίζεται ότι οι παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο είχαν συζητηθεί στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντ. Τουσκ είχε καλέσει επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες, επισημαίνοντας ότι «οι ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών».