Στην αθηναϊκή νυχτερινή σκηνή, το πανκ, το μεταπάνκ και η σύγχρονη αβανγκάρντ μουσική διεκδικούν το μερίδιό τους, αφού έχουν πιστούς ακροατές που γεμίζουν τα μαγαζιά σε κάθε live. Τώρα, τα συγκεκριμένα μουσικά ρεύματα έχουν και το δικό τους νέο μίνι φεστιβάλ. Ονομάζεται The Black Box και αναδεικνύει ταινίες ή ντοκιμαντέρ βγαλμένα από τα παρασκήνια των συναυλιών γνωστών εκπροσώπων του είδους.

Το πρώτο φεστιβάλ ξεκινάει σήμερα στον χώρο τέχνης Cinemarian και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, προβάλλοντας τέσσερις συνολικά παραγωγές. Το πρόγραμμα ανοίγει με το φιλμ «Autoluminescent» (Αυτόφωτος) σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Λόβενσταϊν.

Είναι ένα βιογραφικό ντοκιμαντέρ για έναν από τους σημαντικότερους συντελεστές της αυστραλιανής ποστ πανκ σκηνής, τον κιθαρίστα, συνθέτη και ερμηνευτή Ρόουλαν Σ. Χάουαρντ. Στη συνέχεια ακολουθεί το «Journey of Dreams» (Ταξίδι μέσα από τα όνειρα), ένα χρονικό της εμβληματικής καλτ μπάντας Morphine. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μαρκ Σούμαν.

Η δεύτερη μέρα ανοίγει με την επανάληψη του «Autoluminescent», αλλά το βαρύ πυροβολικό έρχεται αργότερα, με την αναφορά στους Clash. Πρόκειται για το «From Westway to the world», το θρυλικό ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο Ντον Λετς, το οποίο συνδυάζει παλιά βίντεο από την προσωπική συλλογή των μελών του συγκροτήματος που κινηματογραφήθηκαν το 1982 με αφορμή μια εμφάνισή τους στη Νέα Υόρκη. Ολα αυτά συνδέονται με νέες συνεντεύξεις των μελών του γκρουπ και κοντινών τους προσώπων.

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με την προβολή της ταινίας «That’s when the world is mine» (Ετσι γίνεται, όταν ο κόσμος είναι δικός μου), ένα πορτρέτο του άγνωστου αλλά σπουδαίου αβανγκάρντ κιθαρίστα Κάσπαρ Μπρέτσμαν. Ολες οι ταινίες θα παιχτούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.