Στους δρόμους βγαίνουν οι τρίτεκνοι με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου την ερχόμενη Δευτέρα, δύο μήνες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που έφερε σαρωτικές αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα, αλλά και τη δέσμευση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου ότι θα αντιμετωπιστούν (εντός του έτους) οι όποιες αδικίες. Μέσω των «ΝΕΩΝ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολυμελών Οικογενειών Τριών Τέκνων Ελλάδος (ΟΠΟΤΤΕ) Μανώλης Αχλαδιανάκης απευθύνει δριμύ «κατηγορώ» στον εξαφανισμένο –όπως τον χαρακτηρίζει –Αλέξη Τσίπρα και στα μέλη της κυβέρνησής του, που «δεν θα είναι υπουργοί όταν η Ελλάδα θα παρασύρεται από τα απόνερα των αποφάσεών τους». Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ο ΣΥΡΙΖΑ γύρισε την πλάτη στους τρίτεκνους, αν και τους υποστήριζε ένθερμα όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω». «Τότε τον Τσίπρα τον βλέπαμε συνεχώς. Ακόμα και πρόταση νόμου για ένταξη των τριτέκνων στους πολύτεκνους φέρει την υπογραφή του. Τώρα ο Πρωθυπουργός είναι εξαφανισμένος. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις εκ μέρους μας για συνάντηση, ώστε να του θέσουμε τα ζητήματα των πολυμελών οικογενειών και να συμβάλουμε με συγκεκριμένες προτάσεις στο ζήτημα του δημογραφικού, υπάρχει πάντα μια δικαιολογία» υποστηρίζει ο κρητικός πρόεδρος της ΟΠΟΤΤΕ και προσθέτει ότι: «Δεν είναι μόνο ο Πρωθυπουργός. Είχα συναντήσει και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Ηράκλειο Κρήτης και τον είχα ρωτήσει γιατί δεν μας συναντά, αφού λέει και ξαναλέει ότι είναι και ο ίδιος τρίτεκνος. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Η προγραμματισμένη για τις 11.30 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει τριπλό στόχο, σύμφωνα με τα μέλη της Ομοσπονδίας: «Θέλουμε να πλησιάσουμε στο Μαξίμου, να παραδώσουμε το ψήφισμά μας και να ζητήσουμε για πολλοστή φορά ένα ραντεβού με τον Πρωθυπουργό. Θέλουμε επίσης να κινητοποιήσουμε τον υπουργό Οικονομικών και τέλος την κυρία Φωτίου, με την οποία συναντηθήκαμε τρεις φορές το τελευταίο διάστημα και όλο μιλάμε για αντισταθμιστικά μέτρα χωρίς να δούμε εξέλιξη». Το μεσημέρι της ίδιας μέρας εκπρόσωποι της ΟΠΟΤΤΕ αναμένεται να κατηφορίσουν προς τον Πειραιά και να συναντηθούν με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό: «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους νησιώτες μας που πληρώνουν υπέρογκα ποσά στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις τους. Εχουμε ζητήσει να γίνει διαβούλευση με τους πλοιοκτήτες και πριν από περίπου έναν χρόνο συστάθηκε επιτροπή για το θέμα, αλλά δεν ξέρουμε αν λειτούργησε ποτέ».

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ. Αυτό πάντως που εξοργίζει περισσότερο τους τρίτεκνους, σύμφωνα με τον Μανώλη Αχλαδιανάκη, είναι το γεγονός ότι ύστερα από κάθε διαμαρτυρία τους λαμβάνουν διαβεβαιώσεις για μέτρα και διορθωτικές κινήσεις, αλλά «πρώτον, κανείς δεν μας εξηγεί πώς θα γίνουν αυτά και, δεύτερον, δεν βλέπουμε έμπρακτα το παραμικρό. Η αναλγησία δεν έχει προηγούμενο. Ή δεν σκέφτονται ή δεν γνωρίζουν ή δρουν σκοπίμως έτσι όταν το μόνο που ζητάμε εμείς είναι διάλογο και συνεννόηση». Στην κορυφή των αιτημάτων των τρίτεκνων οικογενειών είναι η εξομοίωσή τους με τους πολύτεκνους: «Υπενθυμίζουμε ότι πριν από κάποια χρόνια, από κοινού με το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε καταθέσει πρόταση για ένταξη των τριτέκνων στον νόμο 1910/1944. Ο κόμπος έφτασε στο κτένι, απαιτούμε πλέον συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις για μέτρα που θα εξασφαλίσουν την αξιοπρεπή διαβίωση της ελληνικής οικογένειας. Ηρθε η ώρα να δούμε σοβαρά το μείζον πρόβλημα του δημογραφικού».

Τι ζητούν

1. Ενταξη των τρίτεκνων οικογενειών στην κατηγορία των πολυτέκνων

2. Μέτρα στήριξης γενικά της μητρότητας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

3. Ευνοϊκές ρυθμίσεις όσον αφορά προσλήψεις (ΑΣΕΠ κ.λπ.) και μεταφορές

4. Σίτιση και στέγαση (και όχι μετεγγραφές) των φοιτητών

5. Μέτρα στήριξηςτων νέων ζευγαριών