Γυναίκες με τα μωρά τους αγκαλιά περίμεναν στην αίθουσα έξω από τα ιατρεία. Την ίδια ώρα, παιδιά ετοίμαζαν σιγά σιγά τις τσάντες τους για το σχολείο, ενώ οι άνδρες έφταναν στον καταυλισμό κρατώντας σακούλες σουπερμάρκετ. Το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Θήβα, στις εγκαταστάσεις του πρώην κλωστηρίου Σακίρογλου, λειτουργεί σχεδόν 10 μήνες και σήμερα ζουν εκεί 636 πρόσφυγες και μετανάστες.

Αυτό το κέντρο, μάλιστα, επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ο οποίος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα, ξεναγήθηκε στους χώρους από την ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο ίδιος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον καταυλισμό της Θήβας τόνισε πως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να υλοποιήσουν άμεσα το ζήτημα της επανεγκατάστασης, με στόχο η Ελλάδα να αποσυμφορηθεί από τις πιέσεις των προσφυγικών ροών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας τόνισε πως η Πορτογαλία από την πρώτη στιγμή στάθηκε πολύ υποστηρικτικά στα προβλήματα που έχει η Ελλάδα σε σχέση με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. «Μην ξεχνάμε ότι δύο πλοία της Πορτογαλίας βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου. Εχει σημασία στην παρούσα φάση να συγκεντρώσουμε όσο μεγαλύτερη υποστήριξη γίνεται. Και αυτό γιατί υπάρχουν φωνές στην Ευρώπη φοβικές που δεν θα τους ήταν άσχημο να φορτώσουν στην Ελλάδα ένα ζήτημα το οποίο είναι ανθρωπιστικό, αλλά και ευρωπαϊκό».

ΖΗΤΗΣΑΝ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Στις 2 Ιουνίου του 2017 άνοιξε τις πόρτες του ο καταυλισμός και οι πρώτοι ωφελούμενοι ήταν κυρίως οικογένειες που μεταφέρθηκαν από το Ελληνικό. Τους τελευταίους οκτώ μήνες, η Μπανάζ και ο Χεμν Ομέρ μαζί με τα δύο αγοράκια τους ζουν στο κέντρο φιλοξενίας της Θήβας. Είναι μία από τις 20 και πλέον οικογένειες Κούρδων από το Ιράκ που έφτασαν στη χώρα μας. Η οικογένεια Ομέρ, μάλιστα, συνομίλησε με τον πορτογάλο πρόεδρο, ζητώντας του να μπορέσουν να μετεγκατασταθούν στην Πορτογαλία, με τον ίδιο να απαντά πως θα το κοιτάξει αλλά δεν υπόσχεται κάτι. «Η αλήθεια είναι πως πρωταρχικός μας στόχος είναι να πάμε στην Αγγλία, όπου ζει ο αδερφός μου. Ωστόσο, οι νόμοι δεν μας το επιτρέπουν. Η Ελλάδα είναι ωραία χώρα, ο καιρός, οι φιλικοί άνθρωποι. Το μόνο πρόβλημα είναι η οικονομία. Αν είναι για εσάς δύσκολο να ζήσετε σε αυτές τις συνθήκες, φανταστείτε για εμάς» σημειώνει στα «ΝΕΑ» η Μπανάζ.

Πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία, το Ιράκ, τον Λίβανο, το Αφγανιστάν, το Κουβέιτ, την Ανγκόλα, την Ερυθραία, ακόμη και από την Ινδονησία, φιλοξενούνται στο συγκεκριμένο camp, χωρητικότητας περίπου 700 ατόμων, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη της Θήβας. Οπως εξηγεί η συντονίστρια του κέντρου Κλαούντια Σαμαρά, οι πρόσφυγες και μετανάστες ζουν σε 67 διαμερίσματα εντός του κεντρικού κτιρίου καθώς και σε 65 κοντέινερ που βρίσκονται στον αύλειο χώρο. Κάθε διαμέρισμα, δε, είναι χωρητικότητας οκτώ ατόμων. Σημειώνεται πως τον συντονισμό του κέντρου στη Θήβα έχει αναλάβει και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ενώ η χρηματοδότηση έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» ρώτησε ο πορτογάλος πρόεδρος τη 13χρονη Σίντρα κι εκείνη απάντησε πως θέλει να γίνει δασκάλα, με τον πρόεδρο να της λέει πως κι εκείνος είναι εκπαιδευτικός. Το κορίτσι από το Ιράκ μαζί με τους γονείς του και τη μικρότερη αδερφή του Σένα έφτασαν στο κέντρο πριν από έξι μήνες. «Χρειάστηκε να καθήσουμε και έναν μήνα στην Τουρκία» λέει η 13χρονη, η οποία πηγαίνει στο δημόσιο σχολείο της πόλης.

250 ΑΝΗΛΙΚΟΙ. Σύμφωνα με την Κλαούντια Σαμαρά, ο αριθμός των παιδιών φτάνει τα 250, με τα 137 να είναι σχολικής ηλικίας. «Τα περισσότερα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο της πόλης. Παράλληλα, όμως, και μέσα στο κέντρο γίνονται υποστηρικτικά μαθήματα και δραστηριότητες, ανάλογα με την ηλικία». Εκμάθηση ελληνικών και αγγλικών μέχρι μαθήματα μητρικής γλώσσας (φαρσί, αραβικά και σορανί που μιλούν οι Κούρδοι), καθώς και δράσεις εκμάθησης πληροφορικής που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, περιλαμβάνονται στη λίστα των δραστηριοτήτων. «Πρέπει και οι ενήλικοι να απασχολούνται, γι’ αυτό και υπάρχει μια σειρά από δραστηριότητες για μεγάλους, όπως είναι για παράδειγμα τα σεμινάρια πλεξίματος και μαγειρικής για τις γυναίκες που ζουν στον καταυλισμό» λένε μέλη οργανώσεων που αναλαμβάνουν μέρος των δραστηριοτήτων.

Ο πορτογάλος πρόεδρος επισκέφθηκε χθες και το ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου, που έχουν αναλάβει την ιατρική κάλυψη των φιλοξενουμένων στο κέντρο. Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία της οργάνωσης, μόνο τους δύο πρώτους μήνες του 2018 καταγράφηκαν 1.257 επισκέψεις των προσφύγων στους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων που παρέχουν υπηρεσίες καθημερινά στον καταυλισμό.