Παρά τη διεθνή έκπληξη, η απομάκρυνση του Ρεξ Τίλερσον από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, προκάλεσε θετικά συναισθήματα προκάλεσε το προσωπικό σύμφωνα με το “Politico”.

Η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του έστειλε ένα «μήνυμα ελπίδας» στους εργαζόμενους του υπουργείου, καθώς η περίοδος Τίλερσον χαρακτηρίστηκε από το χαμηλό ηθικό μεταξύ των στελεχών κι από την απομάκρυνση διπλωματών καριέρας, ενώ σημειώνεται ότιο απερχόμενος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπάθησε να μειώσει αριθμητικά το προσωπικό του υπουργείου, τόσο στις διπλωματικές όσο και στις διοικητικές-γραφειοκρατικές του υπηρεσίες. Επίσης, κατά τη γενικότερη άποψη, ο ίδιος δεν εξέφραζε τις απόψεις του προέδρου Τραμπ, προκαλώντας αρκετές φορές την παρέμβασή του, που αποκάλυπτε την διαφορά των απόψεων μεταξύ των δύο αντρών.

“Υπάρχει ένα αίσθημα μεγάλης ανακούφισης στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο τελευταίος χρόνος υπήρξε μία τραυματική εμπειρία, για να το θέσω ευγενικά. Ήταν ένας σκληρός T-Rex που χτυπούσε δυνατά και καταβρόχθιζε στελέχη και δομές”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπρετ Μπρουέν, πρώην αξιωματούχος του ΥΠΕΞ.

Αρκετοί από τους εν ενεργεία αξιωματούχους του υπουργείου ελπίζουν επίσης ότι σύντομα θα αποχαιρετήσουν τους υψηλόβαθμους συνεργάτες του Τίλερσον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μεταξύ αυτών, η υπεύθυνη προσωπικού Μάργκαρετ Πετερλίν και ο υπεύθυνος για τον καθορισμό πολιτικής Μπράιαν Χουκ. Τα δύο στελέχη έχουν βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής από το προσωπικό του υπουργείου, που τους καταγγέλλει ότι είχαν σχηματίσει μία προστατευτική και μυστική κλίκα γύρω από τον υπουργό στη διάρκεια της περίπου 14μηνης θητείας του. “Οι άνθρωποι το βλέπουν ως μια ευκαιρία για ξεκαθάρισμα. Η ομάδα αυτή αποδείχτηκε ανίκανη να διοικήσει το υπουργείο των Εξωτερικών”, τόνισε ένα από τα στελέχη.

Αρκετά από τα στελέχη του υπουργείου στις διπλωματικές αποστολές του εξωτερικού και στην έδρα του, στην Ουάσινγκτον, εμφανίζονται αισιόδοξα για τον αντικαταστάτη του Τίλερσον, τον διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο. Μεταξύ των περισσότερων διπλωματών επικρατεί η άποψη ότι η στενή σχέση του Πομπέο με τον πρόεδρο Τραμπ θα βοηθήσει ώστε το υπουργείο ν’ αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος το έχει θέσει επανειλημμένα στο περιθώριο.

Ωστόσο, άλλα στελέχη τηρούν πιο επιφυλακτική στάση, καθώς ο Πομπέο έχει φήμη “γερακιού” κι ελάχιστη διπλωματική εμπειρία. Ένα στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αποχώρησε πρόσφατα, σημείωσε ότι ο Πομπέο θεωρείται πολιτικά προκατειλημμένος από ορισμένες υπηρεσίες της CIA. Το ίδιο πρώην στέλεχος προειδοποίησε: “Εάν στους ανθρώπους του υπουργείου Εξωτερικών δεν άρεσε ο Τίλερσον, θα μισήσουν απόλυτα τον Πομπέο”.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Κόρκερ, γνωστοποίησε ότι η ακρόαση για την επικύρωση του διορισμού του Πομπέο στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών από την Γερουσία θα γίνει τον Απρίλιο. Στο μεταξύ, τα καθήκοντα του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται ν’ ασκήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν.

Παρά τους μήνες που προηγήθηκαν με τις πληροφορίες που είχαν δημοσιοποιηθεί για το ενδεχόμενο αποπομπής ή παραίτησης του Τίλερσον, η χθεσινή ανακοίνωση της αποπομπής του, αποτέλεσε έκπληξη για αρκετούς Αμερικανούς διπλωμάτες, ενώ μερικοί δυσφόρησαν για τον τρόπο με τον οποίο έληξε η θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών.

“Παρά το γεγονός ότι είμαι αντίθετος με αρκετές από τις αποφάσεις του Τίλερσον στο υπουργείο, δεν πιστεύω ότι ο πρόεδρος Τραμπ του έδειξε ποτέ την εμπιστοσύνη που χρειαζόταν ή του έδωσε το προσωπικό και τους πόρους που ο ίδιος χρειαζόταν για να είναι αποτελεσματικός”, δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Κουνς.

Παράλληλα, διατυπώνονται αρκετά ερωτηματικά για το πως ο Πομπέο θα διαχειριστεί καυτά ζητήματα που άπτονται του πυρήνα της σημερινής εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, αλλά και ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει στη διαχείριση της εσωτερικής αναδιοργάνωσης και των λειτουργικών προβλημάτων του υπουργείου.