Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου γιορτάζει φέτος τα 19α γενέθλιά του και ένα ενδιαφέρον masterclass δίνει το πρώτο μήνυμα: ο γενικός γραμματέας του Μουσείου Christian Dior Φιλίπ λε Μουλ και ο Ντομινίκ Αντ, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Christian Dior, η κομψότητα του χαμένου Παραδείσου» (το οποίο θα προβληθεί στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής), θα συζητήσουν για τη σχέση του οίκου Dior με την 7η τέχνη. Το θέμα της μόδας αντικατοπτρίζεται και στην οπτική ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης, δημιουργία των Typical Organization for Standards and Order.

Αλλά υπάρχουν άλλοι οκτώ καλεσμένοι φέτος, ανάμεσά τους και η Ρόζι ντε Πάλμα, γνωστή ως μούσα του Πέδρο Αλμοδόβαρ («Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης», «Δέσε με!», «Kika» κ.ά.), της οποίας η πρώτη εμπειρία στον γαλλικό κινηματογράφο πραγματοποιείται το 1992, με τη δραματική κωμωδία «Sam suffit». Θα παραβρεθούν επίσης, με τις νέες ταινίες τους, η σκηνοθέτρια Μπλαντίν Λενουάρ («50 φορές άνοιξη») και οι συνάδελφοί της Ερίκ Μπαρμπιέ («Η υπόσχεση της αυγής»), Εντουάρ Λεντούλ («Γκογκέν –Στην Ταϊτή», ένα διαμαντάκι με τον Βενσάν Κασέλ), Εμανουέλ Φινκιέλ («Η οδύνη»), Ερίκ Γκραβέλ («Μετωπική σύγκρουση») και Φρανσουά Τρουκέν («Δολοφόνοι»).

Ακόμη μια ταινία για σπουδαίο ζωγράφο είναι το «Egon Schiele, ο θάνατος και η κοπέλα» (για τη 17χρονη μούσα του Wally) του Ντίτερ Μπέρνερ, ενώ σε παγκόσμια πρεμιέρα θα προβληθεί η αστυνομική ταινία «Μαύρος φάκελος» του Ερίκ Ζονκά με τους Βενσάν Κασέλ και Ρομάν Ντιρί. Το «ελληνικό» άρωμα στη λίστα των προσκεκλημένων δίνει η ηθοποιός Δάφνη Πατακιά, πρωταγωνίστρια στο «Djam» του Τόνι Γκάτλιφ.

Η ποικιλομορφία στο πρόγραμμα βρίσκεται στο προσκήνιο και φέτος, τόσο στις κατηγορίες και τα είδη των ταινιών όσο και στην πλοκή, στη μορφή και φυσικά στην εκπροσώπηση της Γαλλοφωνίας –θα προβληθούν ταινίες από το Βέλγιο, τον Καναδά, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, την Τσεχία και την Ελβετία.

Τέλος, η Λευκή Κάρτα της φετινής χρονιάς δίνεται για πρώτη φορά σε ένα φεστιβάλ γαλλικού κινηματογράφου, το Premiers Plans: πρόκειται για ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιείται εδώ και 30 χρόνια στην Ανζέ και μας προτείνει να ανακαλύψουμε μερικές από τις ταινίες της τελευταίας διοργάνωσής του. Αλλωστε, ο γενικός διευθυντής του, Κλοντ Ερίκ Πουαρό, θα βρίσκεται και αυτός στην Αθήνα.

Εκτός όμως από τις 45 πρεμιέρες, το δυνατό διαγωνιστικό τμήμα και τις παράλληλες εκδηλώσεις, σας συνιστούμε να μη χάσετε το «Καλειδοσκόπιο του animation» που θα λάβει χώρα στο «Ρομάντζο», στις 24 Μαρτίου. Μιλάμε για μια μαραθώνια προβολή – οδοιπορικό από τις πρώτες μέρες της avant garde μέχρι τη σύγχρονη σκηνή της Βρετάνης και τους γαλλόφωνους σκηνοθέτες του αύριο. Μια ευρεία επιλογή μικρού μήκους ταινιών, με αφετηρία το πολύτιμο αρχείο του IFcinema, που επιμελήθηκαν οι προγραμματιστές του διεθνούς φεστιβάλ Animasyros.