Περισσότερες από 400 ταινίες κινουμένων σχεδίων, εκ των οποίων 227 μικρού μήκους. Οι 68 είναι δημιουργίες σπουδαστών, οι 20 πειραματικές. Τη σφραγίδα «Made in Greece» φέρουν 14 παραγωγές ενώ οι υπόλοιπες έρχονται από 52 ξένες χώρες. Για τις ανάγκες του φεστιβάλ θα χρησιμοποιηθούν 11 χώροι αφιερώνοντας 50 ώρες σε προβολές. Το Athens Animfest, το αρχαιότερο ελληνικό φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων, επιστρέφει για 13η χρονιά από τις 15 έως 18 Μαρτίου με σκοπό να μετατρέψει την Αθήνα σε σημείο αναφοράς για τους απανταχού animators. Το αθηναϊκό κοινό όλων των ηλικιών θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δωρεάν ταινίες, που συνδυάζουν ποικίλες τεχνικές, αισθητικές και νοηματικές αναζητήσεις. Κι αυτό επειδή στη φετινή διοργάνωση, η οργανωτική επιτροπή επέλεξε να διαγωνιστούν τα καλύτερα φιλμ πρόσφατης παραγωγής από τον χώρο του animation. Εκείνες που θα ξεχωρίσουν θα κερδίσουν το Μεγάλο Βραβείο Αθηνά, καθώς και άλλες διακρίσεις που συνοδεύονται από τον ψηφιακό Κότινο, το κλαδί ελιάς, σύμβολο της ηθικής επιβράβευσης της προσπάθειας των νικητών.

Ο φετινός τιμώμενος καλλιτέχνης είναι ο Ρόνι Ορεν από το Ισραήλ. Ο καθηγητής στην Ακαδημία Τεχνών και Ντιζάιν Bezalel της Ιερουσαλήμ, είναι γνωστός για τις πάνω από 500 ταινίες μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων από πηλό και πλαστελίνη και για τα πάνω από 30 βιβλία για παιδιά που εικονογραφεί ή γράφει και εικονογραφεί. Στην Αθήνα θα κάνει ένα εργαστήριο τριών ωρών πάνω στη δημιουργία χαρακτήρων με πλαστελίνη και στο πώς οι χαρακτήρες αυτοί φωτογραφίζονται, κινούνται και μεταμορφώνονται σε πρωταγωνιστές μιας ταινίας με την τεχνική του clay-animation. Παράλληλα, θα παραβρεθεί στις προβολές των πιο γνωστών ταινιών του και θα παρουσιάσει στο κοινό τα βιβλία του.

Το πρόγραμμα ανοίγει με τις προβολές των ταινιών μικρού μήκους όπως το «Run Rostam Run» από το Ιράν με πρωταγωνιστή έναν πέρση ήρωα που επιστρέφει στην Τεχεράνη του 2017. Στον τομέα των αφιερωμάτων, ειδική μνεία θα γίνει στις παραγωγές από την Πολωνία και τις άλλες χώρες του Βίσεγκραντ. Από κει και πέρα, σε ειδική προβολή θα προβληθεί το «Theox» του Γιώργου Νικόπουλου το οποίο πραγματεύεται τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια πιθανή αλλαγή σε μια κατάσταση χρόνιας υπακοής ενός υποδουλωμένου λαού. Αντίθετα, η έτερη ειδική προβολή το «776 B.C.» ανοίγει το φάκελο της Ολυμπιακής Ιστορίας. Η σειρά τρισδιάστατων κινουμένων σχεδίων αποτελείται από 15 επεισόδια και προβλήθηκε αρχικά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004 στη δημόσια τηλεόραση. Πέρα από τις γενικές προβολές, το πρόγραμμα του Animfest περιλαμβάνει ειδικές ταινίες που προορίζονται για μαθητές της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων. Απ’ όλες αυτές ξεχωρίζει το «Τιτίβισμα». Πρόκειται για μια μικρού μήκους ταινία κινούμενων σχεδίων πουδημιουργήθηκε στη δομή φιλοξενίας Σχιστού από παιδιά προσφύγων από το Αφγανιστάν στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού Σημεία Επαφής. Στο ίδιο πλαίσιο, θα λειτουργήσει και το αφιέρωμα «Κινούμενα σχέδια και διαπολιτισμική εκπαίδευση», προβάλλοντας φιλμ που βοηθούν στην αποδοχή του άλλου και στην αναγνώριση των ίσων δικαιωμάτων χωρίς καμία διάκριση. Ολες τις παρουσιάσεις, πλαισιώνει η έκθεση των φοιτητών του Εργαστηρίου Χαρακτικής και Αnimation της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

INFO:

13ο Athens Animfest, 15-18 Μαρτίου. Πληροφορίες για τους χώρους και το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα https://athensanimfest.eu/