Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μικροτσίπ Qualcomm από την Broadcom, επικαλούμενος ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Η Broadcom εδρεύει στη Σιγκαπούρη και διατηρεί στενές σχέσεις με πολλές εταιρείες του κλάδου από την Ασία. Η Qualcomm δεν είχε συμφωνήσει να εξαγοραστεί από την Broadcom και για τον λόγο αυτόν η τελευταία είχε ξεκινήσει διαδικασία επιθετικής εξαγοράς.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, που επικαλείται το Reuters, εάν η Broadcom αποκτήσει την Qualcomm τότε η Κίνα θα αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία για τις επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων επόμενης γενιάς.

Η Qualcomm θεωρείται ότι είναι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες ανταγωνίστριες της κινεζικής Huawei Technologies. Η αμερικανική εταιρεία ειδικεύεται μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη τεχνολογιών οι οποίες επιτρέπουν την επικοινωνία μέσω ασύρματων δικτύων. Θεωρείται μεταξύ άλλων πρωτοπόρος στην ανάπτυξη δικτύων 5G. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αποκτήσει η Κίνα ηγετική θέση στην ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ. Η αμερικανική εταιρεία έχει ήδη απορρίψει την προσφορά 117 δισ. δολαρίων της Broadcom για την εξαγορά της, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν ποτέ υποβληθεί για εταιρεία του κλάδου τεχνολογίας. Η προσπάθεια για γίνει ντιλ, έστω και με επιθετική εξαγορά, είχε μπει στο μικροσκόπιο των αμερικανικών Αρχών που είναι αρμόδιες για ξένες επενδύσεις μέσα στη χώρα.

Η Huawei το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει στη σύναψη στενών εμπορικών σχέσεων με πολλές εταιρείες του χώρου, αλλά και με παρόχους κινητής τηλεφωνίας σε Ευρώπη και Ασία, με στόχο να γίνει μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και πρωτοκόλλων επικοινωνίας, όπως το 5G.

Η Huawei κατέχει ηγετική θέση στην Κίνα. Πρόκειται για την παγκόσμια αγορά με τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης δικτύων 5G. Η Qualcomm έχει το 15% των πιο σημαντικών πατεντών στον κόσμο για την ανάπτυξη τεχνολογίας 5G. Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Nokia με 11%.