Σε ένα σίριαλ χωρίς τέλος για χιλιάδες νοικοκυριά εξελίσσεται η έναρξη του δημοφιλούς προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» που έχει ως σκοπό την επιδότηση με ποσοστό έως και 70% των δαπανών για την ενεργειακή αναβάθμιση της κύριας κατοικίας.

Η προκήρυξη της δράσης, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και έχει συνολικό προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ, πέρασε από αλλεπάλληλες υπουργικές εξαγγελίες τα τελευταία δύο-δυόμισι χρόνια και μέχρι και χθες δεν ήταν εφικτή η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι ακόμα και τις τελευταίες ημέρες μετά την προκήρυξη του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κηρύττει κάθε μέρα την ενεργοποίηση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων. Πρόκειται για ένα πολυετές σίριαλ το οποίο αν και φαίνεται ότι φτάνει προς το τέλος του εντούτοις οι κυβερνητικές, διοικητικές και τεχνικές αστοχίες κρατούν σε αγωνία όχι μόνο τα νοικοκυριά που θέλουν να ανακαινίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους αλλά και ολόκληρους κλάδους της οικοδομής που περιμένουν εν μέσω ύφεσης την ανάκαμψη των οικονομικών δραστηριοτήτων τους.

Στα τελευταία επεισόδια του πολυετούς σίριαλ του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», όπως προαναφέρθηκε, διαπιστώνονται καθυστερήσεις ως προς την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα υποδέχεται τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. Ας πάρουμε όμως με τη σειρά τα γεγονότα:

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, για την ακρίβεια στις 7 Μαρτίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι στις 8 του ίδιου μήνα θα ξεκινούσε η λειτουργία της ειδικής διαδικτυακής πύλης (exoikonomisi.ypen.gr). Μέσα από αυτήν οι δικαιούχοι πέραν του ενημερωτικού υλικού έχουν τη δυνατότητα επιλογής για την είσοδο στο σύστημα υποβολής των αιτήσεων. Στο ίδιο δελτίο Τύπου του υπουργείου (της 7ης Μαρτίου) αναφερόταν ότι την επόμενη ημέρα θα προσδιοριζόταν και θα ανακοινωνόταν η ακριβής ώρα ενεργοποίησης της δυνατότητας κατάθεσης των αιτήσεων. Εντούτοις την Πέμπτη 8 Μαρτίου δεν εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση και φυσικά δεν ήταν εφικτή η αποστολή των απαραίτητων στοιχείων.

Την Παρασκευή 9 Μαρτίου με νεότερο δελτίο Τύπου γίνονταν γνωστά τα ακόλουθα: «Υπενθυμίζεται ότι για την αξιολόγηση των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για τον λόγο αυτόν, κρίθηκε χρήσιμο οι ενδιαφερόμενοι (πρωτίστως οι ιδιώτες που δεν επιλέγουν να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες κάποιου επαγγελματία συμβούλου) να έχουν στη διάθεσή τους το Σαββατοκύριακο για να εξοικειωθούν με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου, στις 12 μ.μ., θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων» κατέληγε το κείμενο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταθέτοντας για μία ακόμα φορά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας με το επιχείρημα της προστασίας των νοικοκυριών που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν σύμβουλο για την προετοιμασία του φακέλου τους.

ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Αλλά και χθες όσοι δοκίμαζαν να μπουν στο σύστημα από τις 12 το μεσημέρι πάλι διαπίστωναν ότι η ειδική εφαρμογή δεν ήταν ενεργοποιημένη. Λίγο πριν από τις 18.30 το γραφείο Τύπου του υπουργείου εξέδωσε νέα ανακοίνωση Τύπου:

«Κατά τις πρώτες ημέρες πιλοτικής λειτουργίας της πλατφόρμας σε πραγματικές συνθήκες, εντοπίστηκαν τεχνικές παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν προκειμένου να κατοχυρωθεί η απόλυτη ασφάλεια του συστήματος, προτού ενεργοποιηθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων. Οι παρεμβάσεις αυτές ολοκληρώθηκαν σήμερα (σ.σ.: χθες) το απόγευμα και η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων θα ενεργοποιηθεί αύριο (σ.σ.: σήμερα) Τρίτη, στις 8 π.μ.».

Με την ελπίδα λοιπόν οι ανακοινώσεις να πέσουν μέσα και από σήμερα να ανοίξει η πύλη, αξίζει για την ιστορία να θυμίσουμε και κατά καιρούς υπουργικές εξαγγελίες της προκήρυξης του προγράμματος.

Στις 17 Οκτωβρίου 2016 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ανήγγειλε την προκήρυξή του στο τέλος εκείνης της χρονιάς.

Τον Φεβρουάριο του 2017 ο κ. Χαρίτσης σε εκδήλωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Θεσσαλονίκης ανακοίνωνε την ενεργοποίησή του εντός του Μαρτίου του ίδιου έτους.

Τον Μάρτιο του 2017 σε ερώτηση της βουλευτού και τομεάρχη Ανάπτυξης της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη ο αναπληρωτής υπουργός απαντούσε ότι τον Απρίλιο θα ξεκινούσε το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον».

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τοποθετούσε χρονικά την προκήρυξή του στο τέλος του πρώτου εξαμήνου της ίδιας χρονιάς, ενώ τον Μάιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε το πρόγραμμα για το τέλος του καλοκαιριού.

Τελικά φέτος στις 8 Φεβρουαρίου ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε την έκδοση του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος και στις 27 του ίδιου μήνα δόθηκε επισήμως στη δημοσιότητα. Λίγο νωρίτερα, στις 5 Φεβρουαρίου, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών δώρισε στο υπουργείο το πληροφοριακό σύστημα, οπότε και τότε ανακοινώθηκαν η σταδιακή σύνδεση των τραπεζών με αυτό από τις 15 του ίδιου μήνα και η δυνατότητα υποβολής προτάσεων στο τέλος του.