Θύελλα αντιδράσεων –με τον Παναθηναϊκό μάλιστα να κάνει λόγο για ξεκάθαρη πολιτική παρέμβαση και σκανδαλώδη διαχείριση προς όφελος συγκεκριμένου επιχειρηματία –προκάλεσε η μεταμεσονύχτια (σαββατόβραδο) απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, που δικαίωσε εν μέρει τον ΠΑΟΚ επιστρέφοντας τους τρεις βαθμούς που του είχαν αφαιρεθεί και επιτρέποντάς του να παίξει με κόσμο στο χθεσινό ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Οι παλαιότεροι θυμήθηκαν το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα (1979-80) αφού από τότε είχε να βγει απόφαση Σάββατο βράδυ! Ηταν στις 12/1/1980 όταν ο τότε αθλητικός δικαστής Τσαμπούλας μέσα στην τούρλα του Σαββάτου είχε αποφασίσει να τιμωρήσει με μία αγωνιστική τον Μάικ Γαλάκο και τον Τάκη Νικολούδη του Ολυμπιακού που δεν έπαιξαν την επομένη στο πρώτο επαγγελματικό ντέρμπι «αιωνίων» στη Λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό. Οι δύο παίκτες, μαζί με τον Σταύρο Παπαδόπουλο (χωρίς να υπάρχει έκθεση διαιτητή, αλλά μόνο η συμπληρωματική έκθεση του παρατηρητή Λιακόπουλου 11 μέρες μετά τον αγώνα Δόξας – Ολυμπιακού η οποία βασίστηκε σε μαρτυρία δύο φίλων της δραμινής ομάδας) είχαν κατηγορηθεί ότι έκαναν άσεμνες χειρονομίες προς οπαδούς της Δόξας όταν αυτοί μπήκαν στο γήπεδο μετά το τέλος του νικηφόρου για την ομάδα τους αγώνα και κινήθηκαν σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παικτών εναντίον τους.

Ο αθλητικός δικαστής τιμώρησε με μια αγωνιστική τους Γαλάκο και Νικολούδη που δεν έπαιξαν στο ντέρμπι με το Τριφύλλι, ενώ μέσα σε αυτές τις 11 μέρες είχαν μεσολαβήσει δύο ματς του Ολυμπιακού με Ρόδο και Καβάλα χωρίς να βγει απόφαση, με τον αείμνηστο διευθυντή του αθλητικού τμήματος των «ΝΕΩΝ» Θοδωρή Σγουρδαίο να γράφει μάλιστα άρθρο (14/1/1980) με τον τίτλο «Γιατί τόσο αργά κ. Αθλητικέ Δικαστή;» εξηγώντας σε αυτό ότι δεν γίνεται μια ομάδα να μαθαίνει λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή ενός αγώνα, και μάλιστα τόσο σημαντικού, ότι χάνει δύο βασικά στελέχη του για μια υπόθεση που «τρέχει» εδώ και 13 μέρες! Στο σήμερα, ο Παναθηναϊκός με χθεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η απόφαση του δευτεροβάθμιου οργάνου καταλύει κάθε έννοια δικαίου, είναι προϊόν πολιτικής παρέμβασης και σκανδαλώδους διαχείρισης προς όφελος συγκεκριμένου επιχειρηματία. Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι σε περίπου όμοιο περιστατικό, οι συνέπειες της τότε απόφασης για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός υπήρξαν καταστροφικές σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, χειρότερη θέση κατάταξης στα play offs και μαζί με την αφαίρεση βαθμών και τα επιβληθέντα πρόστιμα βύθισαν ακόμα περισσότερο οικονομικά την εταιρεία. Η απαράδεκτη απόφαση πιστοποιεί ότι δεν λειτουργεί το κράτος δικαίου. Ζητούμε ως ελάχιστη ένδειξη αξιοπρέπειας την παραίτηση σύσσωμης της διοίκησης της ΕΠΟ, αν θέλει τουλάχιστον να σώσει τα προσχήματα. Με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους, όλοι αυτοί οι «παράγοντες» δημιουργούν συνθήκες απόλυτης απαξίωσης για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

«Ασύλληπτη απόφαση»

Η ΑΕΚ δεν εξέδωσε επίσημη αντίδραση, καθώς όπως έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος «δεν θέλουμε να υπάρξει κανένας αποπροσανατολισμός, λίγες ώρες πριν από τέτοιο ματς» αν και έκανε λόγο για «ασύλληπτη απόφαση» –τοποθέτηση ίσως υπάρξει και σήμερα.

Σήμερα θα τοποθετηθεί ο Ολυμπιακός, κάτι που έκανε άλλωστε γνωστό από το Σάββατο το βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου της ομάδας Κώστας Καραπαπάς που χαρακτηριστικά έγραψε σε ποσταρισμά του:

«Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ θα τοποθετηθεί επίσημα τη Δευτέρα για όλα. Για μια απόφαση που θυμίζει άλλες εποχές με αποφάσεις δικαστηρίων μέσα στη νύχτα… Το τι γίνεται πλέον το καταλαβαίνουν όλοι. ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί πλέον να παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Μια χώρα πουλημένη από τους αδίστακτους που την κυβερνούν σε συμφέροντα αμφιβόλου προέλευσης.

Μην ξεχάσετε αυτό το βράδυ. Το βράδυ των γενεθλίων του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ. Μην το ξεχάσετε και μην τους αφήσετε να το ξεχάσουν κι αυτοί…».