Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχαν την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία, στην οποία και συζήτησαν για την Βόρεια Κορέα, αλλά και για το μέτρο επιβολής δασμών εισαγωγής στον χάλυβα και το αλουμίνιο για την αγορά ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σε εξαίρεση ελπίζει η Ιαπωνία

Ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου Χιροσίγκε Σέκο ζήτησε την εξαίρεση της χώρας του, από την εφαρμογή του μέτρου της επιβολής δασμών εισαγωγής στην αγορά των ΗΠΑ, για τον χάλυβα και το αλουμίνιο, επισημαίνοντας την ανάγκη για μία «ήρεμη συμπεριφορά» έναντι μιας διαμάχης, που απειλεί να λάβει χαρακτήρα εμπορικού πολέμου.

Ο Ιάπωνας υπουργός, είπε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιταϊζερ εξήγησε μόνο το χρονοδιάγραμμα και την διαδικασία των αμερικανικών ενεργειών, στις συνομιλίες των Βρυξελλών.

Ο Σέκο τόνισε επίσης, ότι κατά την άποψή του, υπάρχει ακόμη χρόνος για μία εξαίρεση της Ιαπωνίας, από την εφαρμογή του μέτρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε με επίκεντρο τη Βόρεια Κορέα και το διμερές εμπόριο, γνωστοποίησε το Σάββατο ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους με ένα μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

«Μίλησα με τον πρωθυπουργό Άμπε της Ιαπωνίας, που είναι πολύ ενθουσιασμένος με τις συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα. Επιπλέον, συζητήσαμε για τη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, υπό πολύ καλύτερους όρους. Αυτή τη στιγμή το εμπορικό έλλειμμα ανέρχεται στο τεράστιο ποσό των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν είναι δίκαιο ή βιώσιμο. Όλα θα επιλυθούν!» επισήμανε στο tweet του ο μεγιστάνας.