Επίθεση αυτοκτονίας με εκρηκτικά σημειώθηκε την Παρασκευή από καμικάζι σε σιιτικό προάστιο της Καμπούλ, στο Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον επτά άνθρωποι, ανακοίνωσαν οι αφγανικές αρχές.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η επίθεση είχε προφανώς στόχο το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να τιμήσει τη μνήμη ενός πολιτικού ηγέτη από την κυρίως σιιτική μειονότητα Χαζάρα.

«Από την έκρηξη σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και επτά τραυματίστηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Νατζίμπ Ντάνις μέσω Facebook.

Νεκροί είναι ένας αστυνομικός και έξι πολίτες και τραυματίες άλλοι επτά πολίτες. Ο δράστης σταμάτησε σε σημείου ελέγχου και ανατινάχθηκε, δήλωσε ο Νασράτ Ραχίμι, εκπρόσωπος του υφυπουργείου Εσωτερικών.

Όπως είπε ο ίδιος, στόχος του καμικάζι ήταν το συγκεντρωμένο πλήθος για την επέτειο θανάτου του Αμπντούλ Αλί Μαζάρι, ενός πολιτικού ηγέτη από την μειονότητα Χαζάρα, τον οποίο σκότωσαν οι ταλιμπάν το 1995.

Μια οργάνωση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά από επιθέσεις με στόχο σιιτικά τεμένη και συναθροίσεις των Χαζάρα παρότι πολλοί αφγανοί και δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας αμφισβητούν ότι η οργάνωση δρα μόνη της.

Τον Δεκέμβριο δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με στόχο σιιτικό πολιτιστικό κέντρο για την οποία ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος, ενώ δύο μήνες νωρίτερα σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις σε τεμένη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 72 άνθρωποι.

Η επίθεση σημειώθηκε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την έκκληση του προέδρου Ασράφ Γάνι προς τους ταλιμπάν να προσέλθουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό της τελευταίας φάσης του αφγανικού πολέμου που μετρά τουλάχιστον 16 χρόνια.