Κάπου, κάπως, κάποτε… Για τις 29 από τις 67 ομάδες της 59χρονης Α’ Εθνικής έχει ηχήσει η καμπάνα της αφαίρεσης βαθμών. Δηλαδή το 43,3% των συμμετεχόντων έχει βεβαρημένο «ποινικό μητρώο»…

Συνολικά έχουν αφαιρεθεί 321 βαθμοί δίχως να συνυπολογίζονται οι φετινές πρωτόδικες ποινές του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, με τις εφέσεις παρεμπιπτόντως των δύο ΠΑΕ να εκδικάζονται σήμερα.

Οι μεγάλοι

Από τους BIG-4 ο Δικέφαλος του Βορρά είναι η ομάδα με τις περισσότερες τιμωρίες. Η σούμα από καταβολής Α’ Εθνικής βγάζει -25 πόντους. Σε αυτήν την… αντίστροφη μέτρηση συνυπολογίζονται και αφαιρέσεις από βαθμολογία πλέι οφ. Την περσινή σεζόν, εν προκειμένω, το -6 του ΠΑΟΚ για τα επεισόδια στον τελικό Κυπέλλου είχαν αντίκτυπο στο μίνι πρωτάθλημα.

Στον Παναθηναϊκό από την άλλη επιβλήθηκε -3 στα πλέι οφ για το κουτάκι μπίρας που χτύπησε τον Βλάνταν Ιβιτς, ενώ «κληρονόμησε» και -2 για το τρέχον πρωτάθλημα. Με το «σπαστό» -5 το Τριφύλλι ισοφάρισε το -19 της ΑΕΚ στα χρόνια της Α’ Εθνικής.

Σε σχέση με τους υπόλοιπους μεγάλους ο Ολυμπιακός είναι ο πιο φρόνιμος βάσει αριθμών. Τιμωρήθηκε με -2 μόνο την περίοδο 1990-91, όταν διεκόπη στο 88′ ο εντός έδρας αγώνας με τον Αθηναϊκό στο Καραϊσκάκη (με το σκορ στο 2-2).

Διάφορες αιτίες

Η διακοπή αγώνα, όμως, δεν είναι ο μοναδικός λόγος που αφαιρέθηκαν βαθμοί στα χρόνια της Α’ Εθνικής.

Αλλες ομάδες αποσύρθηκαν από το πρωτάθλημα, άλλες πλήρωσαν τα εκτεταμένα επεισόδια των οπαδών και άλλες τιμωρήθηκαν για απόπειρα δωροδοκίας. Υπάρχει δε και η γκάφα ολκής του Αρη που στις 26 Ιανουαρίου 1997 προσήλθε στον Βύρωνα για το ματς με τον Αθηναϊκό χωρίς τα δελτία των ποδοσφαιριστών… Επιπλέον τη σεζόν 1986-87 συμμετείχαν στην απεργία του ΠΣΑΠ 12 ομάδες (στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές).

Η ποινή – μαμούθ, πάντως, έχει επιβληθεί στον ΠΑΣ Γιάννινα για χρέη προς πρώην ποδοσφαιριστές. Ηταν η περίοδος 2002-03, όταν οι Ηπειρώτες τερμάτισαν με 25 βαθμούς στη 14η θέση της Α’ Εθνική. Η παραμονή τους στην κατηγορία επρόκειτο να κριθεί σε μπαράζ, όμως τους επιβλήθηκε -90 και κατετάγησαν τελευταίοι με -65…

Από κει και πέρα χρήζει διευκρίνισης η περίπτωση του ΟΦΗ και της Νίκης Βόλου που αποσύρθηκαν για οικονομικούς λόγους από το πρωτάθλημα 2014-15. Οι δύο ομάδες κατετάγησαν τελευταίες με τελική βαθμολογία -6. Επειδή, όμως, ο ΟΦΗ είχε 23 πόντους, η τιμωρία ισοδυναμούσε με -29. Αντιστοίχως από τη Νίκη Βόλου που είχε συγκομιδή 7 πόντους αφαιρέθηκαν 13 για να φτάσει στο -6.