Λευκοί ελέφαντες. Ζωντανεύουν κάθε φορά που πλησιάζουν οι δύο μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις: το Παγκόσμιο Κύπελλο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Ενενήντα έξι ημέρες μας χωρίζουν από την έναρξη του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία και ένας λευκός ελέφαντας από το προηγούμενο Μουντιάλ, στη Βραζιλία, θυμίζει τα πεταμένα εκατομμύρια σε άχρηστα φαραωνικά έργα. Η ονομασία του Μανέ Γκαρίντσα, από το όνομα του σπουδαιότερου βραζιλιάνου ντριμπλέρ, τη χαρά του ποδοσφαίρου, που αγαπήθηκε περισσότερο και από τον Πελέ στη χώρα της σάμπας. Οταν η Βραζιλία ανέλαβε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014 η κυβέρνηση Λούλα αποφάσισε μεταξύ πολλών άλλων και την κατασκευή ενός σταδίου στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, χωρητικότητας 73.000 θέσεων. Οι γραφειοκράτες γνώριζαν ότι η πόλη των 2,3 εκατ. κατοίκων δεν αποτελεί έδρα κάποιας μεγάλης παραδοσιακής ομάδας ώστε αργότερα να χρησιμοποιήσει το στάδιο ως έδρα. Οι καλύτερες ομάδες της περιοχής συμμετέχουν στην τέταρτη κατηγορία!

Αποτέλεσμα: στο πρόσφατο παιχνίδι της Μπραζιλιένσε με την Μπολαμένσε, στις 21 Φεβρουαρίου, ήταν ζήτημα να υπήρχαν 100 άνθρωποι στο αχανές στάδιο.

Η τελευταία φορά που φάνηκε χρήσιμο το φαραωνικό στάδιο ήταν πριν από ενάμιση χρόνο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σύμβολο διαφθοράς

Η κατασκευή του κόστισε περίπου 500 εκατ. δολάρια και αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα του αθλητισμού –αλλά και ένα από τα σύμβολα της διαφθοράς. «Η διαφθορά πηγαίνει εκεί όπου υπάρχει χρήμα» λέει ο Ζιλ Καστέλο Μπράνκο, γενικός γραμματέας της επιτροπής ελέγχου των δημοσίων δαπανών Contas Abertas. Η αστυνομία συνέλαβε πέρυσι έναν εκ των συμβούλων του προέδρου Μισέλ Τεμέρ και δύο πρώην κυβερνήτες της ευρύτερης περιοχής της Μπραζίλια ως υπόπτους για υπεξαίρεση σε υπόθεση που έχει σχέση με την κατασκευή του σταδίου.

Σήμερα, η έλλειψη μεγάλων αθλητικών γεγονότων αναγκάζει τις τοπικές Αρχές να αναζητήσουν άλλους τρόπους χρήσης του εντυπωσιακού σταδίου. Το πάρκινγκ μετατράπηκε σε αμαξοστάσιο των λεωφορείων του δήμου. Στα γραφεία του στεγάζονται υπηρεσίες της τοπικής κυβέρνησης. Και στις μεγάλες αίθουσές του φιλοξενούνται τελετές γάμων και πριβέ πάρτι.

«Πρόκειται για ελέφαντα αλλά περισσότερο χρωματιστό» λέει ο Ζάιμε Ρεκένα, γραμματέας τουρισμού για την πρωτεύουσα.

Στο εσωτερικό του σταδίου ο επισκέπτης βλέπει ακόμα τα απομεινάρια από τα λογότυπα των ξεχασμένων αναμετρήσεων που διεξήχθησαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ελάχιστο όφελος

Σε ένα από τα γραφεία που έχουν πανοραμική θέα του αγωνιστικού χώρου, υπάρχει ο κατάλογος με τα γεγονότα που είναι προγραμματισμένα να φιλοξενηθούν το 2018: Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό, 42ο Συνέδριο για την Κοινωνία των Ζωολογικών Κήπων και των Ενυδρείων της Βραζιλίας, δύο συναυλίες εκ των οποίων η μία του πρώην σταρ των Πινκ Φλόιντ, Ρότζερ Γουότερς.

«Ηταν πολύ κακή απόφαση να χτιστεί το στάδιο» παραδέχεται εκ των υστέρων ο πρόεδρος της υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, Ζούλιο Σέζαρ Ρέις, που χρηματοδότησε το στάδιο με χρήματα των φορολογουμένων.

«Εχουμε τόσο πολλά προβλήματα από τότε ώστε σταματήσαμε να επενδύουμε σε αστικές υποδομές όπως το νερό, τους δρόμους και την ενέργεια».

Η υπηρεσία ελπίζει πως σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία που θα προβλέπει τη δημιουργία καταστημάτων και περιοχών διασκέδασης και αναψυχής στους χώρους του σταδίου. «Χρειάζεται να προσελκύσουμε μεγάλα γεγονότα, αλλά αυτός δεν είναι ρόλος της πολιτείας» λέει ο Ρέις.

Για το μόνο που συμφωνούν όλοι στην Μπραζίλια είναι ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο απέφερε τελικά πολύ λίγα οφέλη.