Ο Μαρίνος Ουζουνίδης δεν έχει κατακτήσει κάποιο τίτλο με τον Παναθηναϊκό, αλλά κρέμασε ένα παράσημο γοήτρου στο πέτο του: είναι ο πρώτος τεχνικός του Τριφυλλιού –μετά τον νταμπλούχο Γιτζάκ Σουμ –που παρέμεινε αήττητος σε τρία σερί ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Μπορεί αυτό το επίτευγμα να μην αρκεί για να καθοριστεί το πρόσημο (θετικό ή αρνητικό) μιας σεζόν, ωστόσο θρέφει την υπερηφάνεια του κόσμου και αποτελεί τονωτική ένεση σε έναν πληγωμένο οργανισμό. Κι ας μην είναι φάρμακο διά πάσαν νόσον. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι οπαδοί του Παναθηναϊκού έσπευσαν να προϋπαντήσουν εν χορδαίς και οργάνοις το πούλμαν που μετέφερε την 8η(!) ομάδα της κατάταξης, μετά το 1-1 στο Γεώργιος Καραϊσκάκης; Προφανέστατα είναι κάτι παραπάνω από ένα ματς το ντέρμπι των Αιωνίων στη συνείδηση του κόσμου.

Ο «κουπάτος» Σουμ

Σε μια εποχή, λοιπόν, που το πρεστίζ του Παναθηναϊκού είναι τσαλακωμένο, ο Ουζουνίδης έχει να επιδείξει δύο νίκες (με 1-0 στη Λεωφόρο στις 19 Μαρτίου και στις 28 Οκτωβρίου 2017) και μία ισοπαλία σε τρία σερί ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Και χρειάστηκε να παρέλθουν 14 χρόνια για να το πετύχει ένας προπονητής του Τριφυλλιού. Τη σεζόν 2003-04 ο Ισραηλινός Γιτζάκ Σουμ είχε δύο ισοπαλίες (1-1 εκτός, 2-2 εντός) στο πρωτάθλημα κόντρα στους Ερυθρόλευκους, αλλά κέρδισε ένα clasico που δεν αντιστοιχούσε σε τρεις βαθμούς, αλλά σε άρση κούπας! Είχε οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στη στέψη στον τελικό Κυπέλλου στις 8/5/2004 (3-1).

Μάλιστα, σε αυτά τα τρία ντέρμπι εξαντλούνται και οι κόντρες του Σουμ με τον Ολυμπιακό ως τεχνικού του Τριφυλλιού (είχε πληγώσει πάντως τους Πειραιώτες και στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μακάμπι Χάιφα). Οπότε αποχώρησε από την Ελλάδα αήττητος απέναντι στους Ερυθρόλευκους, παρότι δεν καταχωρίστηκε στις εμβληματικές φυσιογνωμίες των Πρασίνων.

Μετά τον Σουμ είχε δύο στα δύο απέναντι στον Αιώνιο αντίπαλο ο Βίκτορ Μουνιόθ την περίοδο 2006-07 (νίκες με 1-0), αλλά δεν αντάμωσε σε τρίτο ματς με τον Ολυμπιακό.

Οι κορυφαίοι

Το μεγαλύτερο αήττητο σερί κόντρα στους Ερυθρόλευκους το πιστώθηκαν ο αείμνηστος Κάζιμιρ Γκόρσκι και ο Γκίντερ Μπένγκτσον. Ο πρώτος είχε απολογισμό τέσσερις νίκες και μία ισοπαλία σε πέντε κόντρες με τους Πειραιώτες από τον Δεκέμβριο του 1976 έως και τον Φεβρουάριο του 1978. Μάλιστα, τη σεζόν 1976-77 εκτός από το νταμπλ κατέκτησε και το βαλκανικό Κύπελλο!

Αργότερα, πάντως, ο Πολωνός θήτευσε και στον πάγκο του Ολυμπιακού με επίδοση 4-1-1 απέναντι στον Παναθηναϊκό!

Ο Σουηδός Γκίντερ Μπένγκτσον, από την άλλη, είχε κόντρα στους Ερυθρόλευκους τρεις ισοπαλίες και δύο νίκες (η μία εξ αυτών στα πέναλτι στον τελικό Κυπέλλου του 1988) από τον Μάρτιο του 1988 έως τον Οκτώβριο του 1989.

Μπορεί να ξεπεράσει αυτά τα σερί ο Ουζουνίδης;