Την ερχόμενη Τρίτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα βρεθεί στην Προανακριτική για τη Νοvartis ύστερα από αίτημά του για να εκφράσει τις ενστάσεις του, τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας. Με επιστολή του προς την Επιτροπή ζητεί να διερευνηθούν εις βάθος όλες οι πτυχές της υπόθεσης και να μην επιστραφεί η δικογραφία στη Δικαιοσύνη. Μάλιστα σημειώνει πως η κυβέρνηση έχει μεθοδεύσει την επιστροφή του φακέλου και για αυτόν ακριβώς τον λόγο συμπεριέλαβε στην πρότασή της για παραπομπή το αδίκημα της νομιμοποίησης εξόδων, το οποίο ανήκει στη δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης. «Η συζήτηση περί αναρμοδιότητας της Επιτροπής είναι υπονομευμένη» τονίζει και επισημαίνει πως αν η υπόθεση δεν διερευνηθεί από τα μέλη της Επιτροπής, δεν θα διερευνηθεί από κανέναν άλλο. «Αν η Επιτροπή δεν ασχοληθεί με το αδίκημα της δωροληψίας λόγω δήθεν αναρμοδιότητάς της, τότε δεν θα ασχοληθεί ούτε η Δικαιοσύνη λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας» αναφέρει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει πως σε αυτή την περίπτωση θα έχει μείνει μόνο η λάσπη στους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης.

Το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση της Προανακριτικής ήταν εκρηκτικό, καθώς το προεδρείο έθεσε ακόμα μια φορά ζήτημα καθορισμού των αρμοδιοτήτων της, με αποτέλεσμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιδράσουν ζητώντας μετ’ επιτάσεως τη συνέχιση της διαδικασίας και την κλήτευση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Το ΚΚΕ αποχώρησε καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για παρελκυστική τακτική επειδή αρνείται να μπει στην ουσία της υπόθεσης. «Εξαρχής είχαμε ζητήσει να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και βλέπουμε ότι δεν υπάρχει τέτοια διάθεση από την κυβερνητική πλειοψηφία» ανέφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ ζήτησε να κληθούν πρώτα οι προστατευόμενοι μάρτυρες και στη συνέχεια τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.

Το ενδεχόμενο της αποχώρησης εξετάζουν και από τη ΝΔ σε περίπτωση που η πλειοψηφία αποφασίσει να μην καλέσει τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες.

«Δεν χωρούν πια δικονομικά προσχήματα για να μην ξεκινήσει επί της ουσίας τις εργασίες της η Επιτροπή» ανέφερε και ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου από τη ΔΗΣΥ, τονίζοντας πως θα επιμείνει στην πρότασή του να κληθούν πρώτα οι μάρτυρες.

Επιστολή προς την Προανακριτική έστειλε και ο Αδωνις Γεωργιάδης, ζητώντας να του χορηγηθούν οι πράξεις χαρακτηρισμού της εισαγγελέως Πλημμελειοδικών για την υπαγωγή των τριών μαρτύρων σε καθεστώς προστασίας.