Εντονο παρασκήνιο είναι σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο διάστημα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεων της Κεντροαριστεράς σε περιφερειακό επίπεδο με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Μπορεί σε κεντρικό επίπεδο η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, παρά τις διαφορετικές φωνές που υπάρχουν, να στέκεται αρνητικά στον Αλέξη Τσίπρα, εντούτοις ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας σε πολλούς νομούς με επώνυμα στελέχη της Κεντροαριστεράς.

Υψηλόβαθμοι κομματικοί παράγοντες με εντολή του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και ορισμένοι υπουργοί, έχουν επιφορτιστεί να οικοδομήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με πρόσωπα που κινούνται παραδοσιακά στον χώρο της Κεντροαριστεράς και κυρίως του ΠΑΣΟΚ και συζητούν μαζί τους για συνεργασία που μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για όσα θα συμβούν μελλοντικά με φόντο την επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στην τελική ευθεία της κατάθεσης του νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με κύριο στοιχείο την απλή αναλογική που αναμένεται να αλλάξει συσχετισμούς, συζητά συνεργασίες σε δήμους και περιφέρειες που θα συζητηθούν και θα ενισχύσουν το μήνυμα της, κατά τους ίδιους, δημοκρατικής, προοδευτικής πανστρατιάς, έναντι των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει το κυβερνών κόμμα να στηρίξει σε πολλούς δήμους και ορισμένες περιφέρειες περιφερειάρχες και δημάρχους που θεωρεί πετυχημένους, ανεξαρτήτως εάν ανήκουν ή όχι στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΣΗΜΑ. Το ενδιαφέρον είναι ότι η προεργασία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα πριν από μία εβδομάδα σε μια εκδήλωση που δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία, αλλά αποτέλεσε ένα σήμα ότι είναι σε εξέλιξη διεργασίες για τη συμπόρευση δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και της Κεντροαριστεράς. Στη Λάρισα, στην εκδήλωση της Συμπαράταξης Λαρισαίων, της δημοτικής παράταξης που διοικεί τον δήμο, μίλησαν ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης (ΣΥΡΙΖΑ), ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης (Οικολόγοι) και ο δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος (ΠΑΣΟΚ), ενώ στη σειρά των καθημένων ήταν ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης που τάσσεται υπέρ της συνεργασίας.

«Οι προοδευτικές δυνάμεις, της σοσιαλδημοκρατίας, της Αριστεράς, της οικολογίας, των κινημάτων μπορούν να συνεργαστούν έχοντας ως κοινό παρονομαστή τις ιστορικές τους καταβολές και τις κοινές τους αξίες για δημοκρατία, ελευθερία, κοινωνικά δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες για όλους, καταπολέμηση των ανισοτήτων, προάσπιση του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου» τονίζει ο Γιάννης Ραγκούσης.

Η κίνηση των προαναφερόμενων δημάρχων αναμένεται να βρει μιμητές και σε άλλες περιοχές της χώρας και ήδη συζητείται να διευρυνθεί ο κύκλος των υποστηρικτών της συμπόρευσης ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, ακόμα και εάν η κεντρική ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής δεν επιθυμεί συνεργασία με το κυβερνών κόμμα.

ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΔΩΣΕΙ. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του σχεδίου για ευρύτερες συνεργασίες προσανατολίζεται –δεν έχει κλειδώσει ακόμα –να στηρίξει τους περιφερειάρχες Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, οι οποίοι ανήκουν στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Μάλιστα, από τα δύο αναπτυξιακά συνέδρια που έγιναν στις δύο περιφέρειες, αναπτύχθηκε πολύ καλύτερη σχέση και ενδυναμώθηκε το σενάριο για στήριξή τους στις εκλογές του 2019 (σ.σ. πιθανότατα θα μετατεθεί η διεξαγωγή τους από τον Μάιο τον Οκτώβριο).

Ηδη, στην Κουμουνδούρου, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας έχει σαφή εικόνα τι γίνεται σε κάθε περιφέρεια και σε πολλούς δήμους, καθώς υπήρξε επικοινωνία με όλες τις νομαρχιακές οργανώσεις του κόμματος για να πληροφορηθεί τι γίνεται με δημάρχους και περιφερειάρχες, αλλά και για πρόσωπα που ενδέχεται να υποστηριχθούν.

Ο ΚΟΤΣΑΚΑΣ. Ρόλο στο παρασκήνιο διαδραματίζει ο επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Κοτσακάς, ο οποίος φέρεται ότι είναι αυτός που συζητά με πρόσωπα προερχόμενα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ στη λογική της συμπόρευσης, συμμαχίας και συνεργασίας των δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς και Κεντροαριστεράς.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έχει κομβική θέση, καθώς είναι αυτός που έχει αναλάβει την επικοινωνία με πολλούς δήμους και έχει καταφέρει να στήσει πολιτικές γέφυρες με κεντροαριστερούς δημάρχους. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ευελπιστούν ότι με την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές –το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα κατατεθεί έως το Πάσχα –θα προκληθούν ανακατατάξεις σε πολλά επίπεδα. Και αυτό διότι ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν είχε ιδιαίτερες δυνάμεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το νέο σύστημα θα ελπίζει σε ανατροπή των υφιστάμενων συσχετισμών, μέσω του ανακατέματος της πολιτικής τράπουλας στις τοπικές κοινωνίες με χιλιάδες υποψηφίους.