Με ψήφο κατά συνείδηση και υπέρ της Προανακριτικής Επιτροπής για τους τρεις υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαγγέλης Βενιζέλος διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή του Κινήματος Αλλαγής. «Η δήλωση «παρών» λειτουργεί ως απορριπτική της πρότασης, δηλαδή ως ψήφος απαλλακτική για τις ευθύνες των τριών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιλέγοντας να μη χρησιμοποιήσει το ψηφοδέλτιο των κεντροαριστερών βουλευτών. «Οσες επιλεκτικές διώξεις κι αν μεθοδεύσετε, όσες φορές κι αν κλείσετε τα μάτια προκλητικά, απροσχημάτιστα, στις δικές σας πράξεις και παραλείψεις, δεν θα καταφέρετε να αποφύγετε τις τεράστιες ευθύνες σας» ανέφερε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά, εκτοξεύοντας τα βέλη της στον Αλέξη Τσίπρα, Πρωθυπουργό μιας κυβέρνησης «σε αποδρομή». Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έκανε λόγο για «φτηνό θέατρο» εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία χρησιμοποιεί μεθοδεύσεις τύπου «βρώμικο ’89» για τους αντιπάλους της, όμως δεν συναινεί στη διερεύνηση της εμπλοκής ευθυνών των δικών της υπουργών.

Παράλληλα, η Γεννηματά, πιστή στην εναλλακτική προοδευτική πρόταση που επιδιώκει να αναδείξει η προοδευτική παράταξη, απευθύνθηκε και στην αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιάζοντας πως έχει «επιλεκτική μνήμη» –ένα υπονοούμενο για τις ευθύνες της διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή όσον αφορά την κατάσταση της χώρας, αλλά και ειδικά για τον χώρο του φαρμάκου.

Στην ομιλία του, ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε λόγο για εθνικιστικές κορόνες της κυβέρνησης («τι είναι χειρότερο, το «ευχαριστώ» του Σημίτη ή του Τραμπ στον έλληνα Πρωθυπουργό για την απλοχεριά στις στρατιωτικές δαπάνες;»), να προτείνει εκ νέου τη δημιουργία ενός συμβουλίου εθνικής ασφαλείας. Για το θέμα της συζήτησης, ο Θεοδωράκης έκανε μια διαχρονική αναφορά στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και τις θέσεις του για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα γενόσημα, σκοπεύοντας να αναδείξει τις ευθύνες του για την κατάσταση στον χώρο του φαρμάκου. «Δεν υποστηρίξατε ποτέ, έστω και φραστικά, τη μείωση της σπατάλης και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης» επεσήμανε.