Το μήνυμα της «μηδενικής ανοχής» απέναντι στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εκπέμπει πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μην εξαιρώντας τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα. Με την τοποθέτησή του χθες στη Βουλή και την εφ’ όλης της ύλης κριτική προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέστησε σαφές ότι για τον ίδιο και τη ΝΔ δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια συνεννόησης λόγω του ελλείμματος εμπιστοσύνης έναντι του Πρωθυπουργού. Χαρακτήρισε «επιπόλαιους» τους χειρισμούς Τσίπρα στα εθνικά θέματα (Σκοπιανό και ελληνοτουρκικά), ζήτησε την άμεση επιστροφή των ελλήνων στρατιωτικών και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο Ερντογάν και να απαιτήσει την άμεση επίλυση του ζητήματος. Οσον αφορά το Σκοπιανό, έθεσε ευθέως το ερώτημα «πόσο σοβαρή είναι μια κυβέρνηση όταν σε ένα μείζον εθνικό θέμα οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας έχουν διαφορετική θέση…». Επανέφερε, δε, την πρότασή του για τη συγκρότηση εθνικού συμβουλίου ασφάλειας, ικανού να διαχειρίζεται τέτοιας βαρύτητας θέματα, πρόταση την οποία δεν απέρριψε ο Πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικέντρωσε την κριτική του στη ρητορική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς». Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία» και πρόσθεσε: «Ταξίδια στη Βενεζουέλα με ιδιωτικά λίαρ τζετ, στημένοι διαγωνισμοί για τις τηλεοπτικές άδειες, ανοχή στο λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων, συμμαχίες με τους βαρόνους του ηλεκτρονικού τζόγου που ακόμη δεν τους βάλατε να πληρώνουν τους φόρους με αντάλλαγμα τη στήριξή τους». «Το ηθικό πλεονέκτημα δεν το είχατε ποτέ» κατέληξε. Προέβλεψε, δε, ότι η κυβέρνηση θέλει να συντηρήσει τον «πόλεμο λάσπης» μέχρι τις εκλογές, διότι –όπως είπε –κανένα αφήγημα δεν έχει «βγει» στον Αλέξη Τσιπρα.

Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, η αναφορά τού προέδρου της ΝΔ στον διορισμό τού γιου τού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στα ΕΛΠΕ, χαρακτηρίζοντας με –εμφανώς –ειρωνική διάθεση τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης ως «αρχάγγελο της κάθαρσης».