Εδώ και επτά χρόνια που άρχισε ο ενεργειακός σχεδιασμός στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, η Ουάσιγκτον παραμένει σταθερή στις θέσεις της και τις επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ή όποτε της ζητηθεί ή όταν υπάρξει αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου που μπορούν να συνδεθούν με αμερικανικά συμφέροντα. Αυτή τη στιγμή είναι εμφανή τα αμερικανικά συμφέροντα στις γεωτρήσεις, με τον αμερικανικό κολοσσό EXXON- Mobil να εκμεταλλεύεται το Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, στο οποίο πιστεύεται πως υπάρχουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου.
Ετσι, σε πιστή επανάληψη της θέσης των ΗΠΑ για τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ προέβη ανώνυμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποφεύγοντας ωστόσο να αγγίξει την ουσία της ερώτησης για τις απειλές Γιλντιρίμ αναφορικά με την άφιξη ερευνητικού πλοίου της αμερικανικής εταιρείας EXXON: «Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», επανέλαβε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι Αμερικανοί έχουν στείλει στην κυπριακή ΑΟΖ  μία τεράστια δύναμη πυρός με τον 6ο Στόλο της Μεσογείου. Το «Iwo Jima», που έχει βάση στο Mayport, Florida, διεξάγει ναυτικές επιχειρήσεις στην περιοχή επιχειρήσεων του 6ου Στόλου των ΗΠΑ. Επιπλέον η Ομάδα Αμφίβιας Ετοιμότητας (ARG) του «Iwo Jima» περιλαμβάνει την 26η MEU και δύο Iwo Jima, το αμφίβιο πλοίο με πλατφόρμα προσγείωσης «USS New York» (LPD 21) κλάσης «San Antonio», το αμφίβιο πλοίο με πλατφόρμα προσγείωσης «USS Oak Hill» (LSD 51) κλάσης «Harpers-Ferry», τις Χειρουργικές Μονάδες 8 και 4 του Στόχου, τη Μοίρα Ελικοπτέρων Θαλάσσιας Μάχης (HSC) 28, τη Μοίρα Στρατηγικού Ελέγχου Αέρος (TACRON) 22, τμήματα της Ναυτικής Ομάδας 2, και το προσωπικό του PHIBRON 4.
Την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση διά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη δηλώνει ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου θα συνεχιστεί κανονικά.