Σήμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να ακολουθήσει πιο περιοριστική νομισματική πολιτική έστειλε χθες ο Μάριο Ντράγκι. Στο νέο επίσημο χθεσινό ανακοινωθέν της, η ΕΚΤ δεν ανέφερε αυτή τη φορά ότι θα αυξήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων εάν αυτό χρειαστεί. Περιορίστηκε μόνο να αναφέρει ότι μπορεί να επεκτείνει τη χρονική διάρκεια των αγορών αυτών σε περίπτωση που χρειαστεί. Αυτό ερμηνεύεται ως σημάδι ότι η ΕΚΤ ετοιμάζεται να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) όταν αυτό θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού σε ευρώ και επανέλαβε την εκτίμηση ότι το κόστος αυτό θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα για αρκετό ακόμη διάστημα.

ΕΚΠΛΗΞΗ. Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ, να σταματήσει να παρέχει τη δέσμευση ότι στο μέλλον μπορεί να αυξήσει τις μηνιαίες αγορές στα πλαίσια του QE (forward bias ονομάζεται στις διεθνείς αγορές), προκάλεσε έκπληξη σε αρκετούς αναλυτές. Αυτοί εκτιμούσαν ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί λίγο ακόμη χρόνο για να εκτιμήσει την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη αλλά και τις επιδράσεις που μπορεί να έχει στην οικονομία μια επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την απάντηση της ΕΕ.

Η κίνηση της ΕΚΤ να δείξει ότι η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να πλησιάζει προς το τέλος της έγινε ύστερα από αρκετές πιέσεις του επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν και των συμμάχων του για να αλλάξει η νομισματική πολιτική. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας έχει ζητήσει πολλές φορές να μπει τέλος στο λεγόμενο QE επικαλούμενος την ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης και την ενίσχυση του πληθωρισμού. Αυτό το διάστημα η ΕΚΤ προχωρά σε μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης ύψους 30 δισ. ευρώ. Στόχος της ΕΚΤ είναι να αυξηθεί ο πληθωρισμός στα επίπεδα του 2% ενώ σήμερα διαμορφώνεται κοντά στο 1,3%.