Στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο με τις ατελείωτες συγκρούσεις, τα καρφώματα, τις παρορμητικές αποφάσεις και την έλλειψη στρατηγικής, ο Γκάρι Κόουν, οικονομικός σύμβουλος του προέδρου, αποτελούσε σημείο αναφοράς επειδή ήταν από τους ελάχιστους συμβούλους που μπορούσαν να επηρεάσουν τον πρόεδρο και να διαχειριστούν κρίσιμα πολιτικά ζητήματα. Η ανακοίνωση παραίτησής του δημιουργεί φόβους για την επιστροφή του χάους που επικρατούσε στον Λευκό Οίκο τον πρώτο καιρό της προεδρίας Τραμπ.

Ετσι, ο 57χρονος Κόουν, που αποτελούσε τη φωνή της Wall Street στην κυβέρνηση και ήταν μέχρι πέρυσι το Νο2 στην Goldman Sachs, άνοιξε με την αποχώρησή του άλλη μια τρύπα στην αποδεκατισμένη ομάδα συμβούλων του Τραμπ και μάλιστα σε μια στιγμή κατά την οποία οι αγορές δείχνουν ευάλωτες. Αποφάσισε να παραιτηθεί λόγω διαφωνιών του με τα σχέδια του προέδρου Τραμπ για την επιβολή δασμών εισαγωγής στον χάλυβα και το αλουμίνιο και μάλιστα πριν από την ολοκλήρωση της απαραίτητης νομικής ανάλυσης. Ομως αυτή φαίνεται να είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς ο Κόουν είπε σε στελέχη του Λευκού Οίκου ότι η επιβολή των δασμών, που έχει αυξήσει την ένταση με την Ευρώπη, δεν είναι ο κύριος λόγος της παραίτησής του.

Η αποχώρηση του Κόουν αφήνει ακέφαλο το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής από το οποίο ήδη έχουν αποχωρήσει μερικά στελέχη και άλλα προβλέπεται ότι θα φύγουν τις επόμενες εβδομάδες. Η παραίτηση του Κόουν, σημειώνεται έναν μήνα μετά την παραίτηση του υπευθύνου Προσωπικού Ρομπ Πόρτερ, όταν αποκαλύφθηκε ότι υπήρχαν εις βάρος του καταγγελίες για άσκηση ενδοοικογενειακής βίας. Ο Πόρτερ είχε αναδειχθεί κεντρικός συντονιστής του Λευκού Οίκου σε θέματα πολιτικής, κυρίως όταν διαφωνούσαν οι σύμβουλοι του προέδρου. Ο Πόρτερ και ο Κόουν είχαν συνεργαστεί στενά προκειμένου να πείσουν τον Τραμπ να μειώσει τους δασμούς –μάταια, όπως αποδείχθηκε.

Πλέον πολλές θέσεις ανώτατων συμβούλων στον Λευκό Οίκο παραμένουν κενές και όλοι θυμούνται με τρόμο την αντίστοιχη περίοδο στην αρχή της προεδρίας, όταν ο Στιβ Μπάνον έγραφε σχεδόν μόνος του προεδρικά διατάγματα του Τραμπ. «Οι κακές ιδέες που προήλθαν από εκείνο το επιτελείο του Λευκού Οίκου είναι τόσο πολλές που δύσκολα μετριούνται. Η αποχώρηση του Γκάρι Κόουν, από πολιτική άποψη, νομίζω ότι σημαίνει καταστροφή», δήλωσε στο «Politico» αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Ο Τραμπ αντιμετώπισε την όλη κατάσταση με τον συνήθη τρόπο του, σαν να παρουσιάζει ακόμα το ριάλιτι σοου επιχειρηματικότητας. Σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας σχολίασε: «Πολλοί, πολλοί θέλουν να δουλέψουν μαζί μου. Για κάθε άδεια θέση στον Λευκό Οίκο μπορώ να επιλέξω μεταξύ των δέκα καλύτερων. Δεν υπάρχει χάος στον Λευκό Οίκο». Χωρίς τον Κόουν στο πόστο του ανώτατου οικονομικού συμβούλου του προέδρου, το πεδίο, σύμφωνα με τους αναλυτές, μένει ελεύθερο για τον οικονομολόγο Πίτερ Ναβάρο, που έχει ταχθεί υπέρ του προστατευτισμού και με τον οποίο έχουν δηλώσει ήδη ότι θα αρνηθούν να συνεργαστούν όλα τα εναπομείναντα σημερινά στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Σοβαρά ανησυχεί το Βερολίνο

Η γερμανική κυβέρνηση έχει σοβαρές ανησυχίες για την παραίτηση του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε χθες η υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις, προσθέτοντας ότι ελπίζει ο Τραμπ να αλλάξει γνώμη για τους δασμούς στις εισαγωγές. «Η κατάσταση είναι σοβαρή» δήλωσε η Τσίπρις για την απόφαση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και την αποχώρηση του Γκάρι Κόουν, που θεωρούνταν μετριοπαθής παρουσία στον Λευκό Οίκο. Η υπουργός δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα απαντήσει καταλλήλως εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, αλλά πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θέλει να αποφύγει μια εμπορική διαμάχη. «Ελπίζω ο Τραμπ να αλλάξει γνώμη» τόνισε η Τσίπρις.