«Είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, είναι αδιαπραγμάτευτη η Κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν», επισήμανε το βράδυ της Πέμπτης από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης που κατέθεσε η ΝΔ για τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας των διατελεσάντων υπουργών Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή Παύλου Πολάκη.

Σε ότι αφορά την προκλητικότητα της Τουρκίας ο πρωθυπουργός τόνισε πως χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και να σταθμίζουμε τα βήματα μας.
Για τον εαυτό του σημείωσε πως ότι είχε να πει για την Τουρκία τα είπε ενώπιον του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη αν «τολμά» να τα πει και ο ίδιος μπροστά στον κ. Ερντογάν. Ζήτησε, επίσης, να μείνουν τα εθνικά θέματα έξω από το «γήπεδο της αντιπαράθεσης».

Ταυτόχρονα, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, την πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος των τριών υπουργών. Μίλησε για άσκηση της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη σε μια φτηνή επικοινωνιακή πολιτική αντιπερισπασμού την οποία, όλως τυχαίως, «θυμήθηκαν μετά την υπόθεση Novartis».